« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Igazán cudar világ

Március 24-én ismét befogadta iskolánk színházbérlettel rendelkező kis csapatát a szombathelyi Weöres Sándor Színház. Ez alkalommal a „Cudar világ” című darabot tekinthettük meg a Márkus Emília teremben.

Az előadás a Mágnás Miska című híres operett alapján készült. A Cudar világ egy 21. századi mese, amely elmeséli Korláthy gróf és családjának meghökkentő történetét. A nemesi világ és az egyszerű emberek világa ütközik egymással. A gróf egy milliomos, korrupt üzletember, aki az általa megvásárolt műemléket plázává alakítaná. Az ügy kivizsgálására a műemlékhivatal Baracs Istvánt küldi ki, aki előző este a Vásár nevű szórakozóhelyen Korláthy gróf lányába, Rollába szerelmes lesz. Azonban a gróf másnak szánja lányát: az Afrikából hazaérkező milliomos arisztokratához, Eleméry grófhoz adná, akit még soha nem is látott.

Sokféle személyiség bontakozik ki a műben a mai világ problémáinak megfelelően. Vegyük csak a grófnő nagymama az alkoholt nem megvető, tartalmas élettapasztalattal rendelkező alakját, vagy Miska autószerelőt, aki a lenézett cselédségből kitörve leckézteti meg a felsőbbrendű családot. Említésre méltó Pixi és Mixi alakítása, akik valójában nem tartoznak az arisztokrata réteghez, csupán megjátsszák azt.

A nem mindennapi előadás tartalmaz modern hangulatot felidéző diszkó gömböt, extrém jelmezeket, szerelmi szálat és lövöldözést egyaránt. Ezek összessége tette a darabot még emlékezetesebbé számunkra.

Kucsera Melitta
10.A osztályos tanuló