« 2024. március »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Határtalanul kirándulás Délvidékre
2022. 05. 17. - 2022. 05. 21.

 

A határtalanul kirándulás egy csodálatos és edukatív élmény volt mindannyiunk számára, hiszen megismerhettük történelmünk híres városait, településeit, emlékekeit, valamit betekintést nyerhettünk abba, hogyan élnek az idegenbe szakadt magyar testvéreink.

Utunk első napján Sárvártól az első megállóig rengeteget utaztunk busszal, bár ez mindennnapra jellemző volt. Szabadkára érve egy magyar idegenvezető mutatta be a város érdekességeit és magyar vonatkozásait. Megnéztük a szecessziós stílusban épült épületek szépségét és a városházát, sőt Bíró Károly szobrát is, aki Szabadka egyik legfontosabb polgármestere volt. Még egy óra buszozással az Újvidék melletti Péterváradra utaztunk, ahol a gyönyörű várat nézhettük meg idegenvezetőnk segítségével. Este fáradtan értünk szálláshelyünkre, Székelykevére. Dani Ödön panziójában az ízletes vacsorától új erőre kapva kisebb csapatokra oszolva foglaltuk el szálláshelyeinket. A falusi vendéglátók kedvesek, megértőek voltak és, természetesen, magyarul is tudtak.

A másnap reggel bőséges, házias reggelivel indult, majd újra útra keltünk Belgrádba. A magyar történelemből mindenkinek ismert nándorfehérvári diadal helyszínén mutatták be nekünk a vár történetét. Ezután a főváros sétálóutcájában, plázájában költhettük el a dinárjainkat a szabadprogram alkalmával. A nap utolsó pontjaként a szendrői várat néztük meg. Ez volt Európa legnagyobb vára a török elleni harc idején.

Utolsó szerbiai napunk Versecnél kezdődött, ahol a Schulek Frigyes tervezte Szent Gellért templomot látogattunk meg, és persze a hegy tetején található Érsomlyó várának tornyát. A csodálatos körpanorámát az innen induló paplanernyősök ugrása koronázta meg. Hazafelé még útba ejtettünk egy pici telefongyűjteményt és a Delibláti-homokpusztát. A Kiskunság homokbuckáihoz hasonló növényzetű tájat kis nagyképűséggel sivatagnak szokták nevezni. Itt Vígh Viktor tanár úr volt a túravezetőnk. Az utolsó este mindenkinek máshogy telt. Volt, aki biliárdozott, néhányan karamboloztak (ez egy biliárdhoz hasonló magyar játék), de voltak, akik sakkoztak vagy zenehallgatással, tánccal búcsúztak Székelykevétől.

A pénteki napon Viminaciumhoz vezetett az utunk, ahol egy óriási római város feltárt maradványait figyelhettünk meg egy itt talált mamutmaradvánnyal kiegészülve. Innen már a román határ felé vettük az irányt. Egy óra ácsorgással jutottunk át a Vaskapu erőmű hídján Romániába, majd Orsovából indulva a lenyűgöző Kazán-szorost vízi úton is bejártuk. Azt gondolom, ez volt utunk legnagyobb élménye! A lenyugvó Nap fényében, balkáni zenében száguldó motorcsónakkal hasítottuk a vizet. Este későn és fáradtan, de jókedvvel foglaltuk el a szállásunkat Herkulesfürdőn. A szállás modern volt és kényelmes, a vacsora pedig jóleső és ízletes.

Az utolsó és egyben leghosszabb nap kezdetekor nagy levegőt véve újra buszra szálltunk. Ezúttal Temesvár városát ismerhettük meg egy angol nyelvű idegenvezető segítségével. Aradon egy csoportkép és egy csendes megemlékezés erejéig álltunk meg. Éjfél körül ismerős térségre lettünk figyelmesek. Hazatértünk.

Ez az ötnapos kirándulás még jobban megerősítette bennünk azt a tényt, hogy a határon túli magyarlakta vidékek csodálatosak és határtalan élményt tudnak nyújtani.

Papp Csongor
9.A osztályos tanuló

 

 

 


 

A kirándulás paraméterei

Program

1. nap  Szabadka – Pétervárad – Újvidék

2. nap  Zimony – Belgrád (Nándorfehérvár)

3. nap  Szendrő – Versec – Delibláti-homokpuszta

4. nap  Viminacium – Galambóc vára – Kazán-szorosok – Vaskapu-szoros és Vaskapu I. Vízierőmű

5. nap  Herkulesfürdő – Bigéri-vízesés – Temesvár – Arad

Költségek

A költségemelkedések miatt kb. 8000 Ft hozzájárulást kérnek a diákoktól, amiről számlát fogunk kiállítani. (Az utazás majdnem 2 évvel később valósul meg a tervezettnél.)

Úti okmányok

Érvényes útlevél vagy személyi igazolvány.

Oltáskötelezettség

Az oltás nem feltétele a jelentkezésnek, de a hatályos jogszabályokat be kell tartani (Ha szükséges tesztek költségét a program nem téríti meg!):

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szerbia

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

 

A részletes program

1. nap Szabadka – Pétervárad – Újvidék

Kora reggeli indulást követően városnézésre megyünk Szabadkára. Szabadkán, a Vajdaság 2. legnagyobb városában, a Hunyadiak volt birtokán, megtekintjük a Szent Teréz Székesegyházat, a Szabadkai Népszínházat, a Zsinagógát, valamint a Zsolnay-kutakat. A paloták közül a Raichle palota az egyik legimpozánsabb. A Városháza Szabadka és a délvidéki szecesszió szimbóluma, Zsolnay kerámiás díszes balkonjai és ablakai elkápráztatják a látogatót. Délután Péterváradra érkezünk, ahol helyi idegenvezetővel megtekintjük a Európa második legnagyobb erődjét, a híres óratornyot és a kazamatákat. A napot Újvidék megismerésével zárjuk, különös gondot fordítva a magyar vonatkozású emlékekre. Az újvidéki felfedező út főbb állomásai a Magyar Színház, a városháza, a neogótikus katolikus templom, a görögkeleti székesegyház és a püspöki palota lesznek.

2. nap Zimony – Belgrád (Nándorfehérvár)

Mai napon ellátogatunk Szerbia fővárosába, Belgrádba (Nándorfehérvárra), ahol a buszos városnézés során érintjük a főváros főbb látnivalóit, kiszállunk a Szent Száva-templomnál, a világ legnagyobb ortodox templománál, majd rövid kitérőt teszünk Zimonyba, ahol felkeressük a Hunyadi emlékhelyet és az Országos Magyar Millenniumi Emlékművet. A Zimonyi várban kihelyezett történelem óra keretében emlékezünk a Hunyadiakra. Zimony ma Belgrád északi városrésze, különleges mediterrán hangulattal. Ezután gyalogos városnézés következik, a nap csúcspontja a Nándorfehérvári vár bejárása a Duna-Száva torkolatánál.  Sétánkat a Bajvívó téren, oszmán-törökül a Kale Megdánin folytatjuk, amely korábban védelmi övezetként szolgált az erődítményrendszerben.

3. nap Szendrő – Versec – Delibláti-homokpuszta

Látogatás a jó állapotban lévő Szendrői várban, amely a szárazföldi Európa legnagyobb vára volt a török elleni harc idején. A hatalmas kiterjedésű, még romjaiban is impozáns várat Brankovics György építtette Zsigmond király parancsára a 15. században. A várban tanult hadapródként Hunyadi János, majd a II. Rigómezei csata után a híres törökverő hosszú hónapokig itt raboskodott és csak jelentős váltságdíjért cserébe nyerte el szabadságát. Kirándulásunkat Versec felé folytatjuk. Versec az oszmán-török hódoltság idején többször is az erdélyi fejedelmek kezére került, korábban Érsomlyó várának hívták. A központi magját alkotó lakótorony jelenleg is teljes magasságában áll. A várat 1343-ban említik először királyi várként, majd Perényi Miklós szörényi báné lett, később Hunyadi János szerezte meg. A kirándulás következő állomása a Schulek Frigyes tervezte Szent Gellért templom, amelyet a térítő Gellért püspök tiszteletére emeltek. Innen a Delibláti-homokpusztához utazunk, amit Európa Szaharájának is neveznek, mivel az öreg kontinens legnagyobb homoksivatagaként volt ismert és a Pannon-tenger visszahúzódása után alakult ki. A mára természetvédelmi területté nyilvánított homokpuszta tervszerű erdősítése Mária Terézia alatt, pontosan kétszáz évvel ezelőtt kezdődött. Az elsivatagosodás jelenségét kihelyezett földrajzóra keretében beszéljük meg.

4. nap   Viminacium – Galambóc vára –  Kazán-szorosok – Vaskapu-szoros és Vaskapu I.  Vízierőmű

Viminacium a térség legnagyobb római városa és katonai tábora volt az ötödik században. A szerb Kostolác város közelében található hatalmas kiterjedésű romvárosnál a diákok rendhagyó történelem órán beszélik át a romai korról tanultakat.  A Duna mellett haladunk tovább Galambóc várához az egyik legjobb állapotban fennmaradt európai középkori erődítményhez. A várat egy szerb kapitány eladta a töröknek, amit Zsigmond király többszöri próbálkozással sem tudott visszafoglalni.  A felújított vár tornyai fenségesen néznek a Dunára. A folyó partján haladva Donji Milanovacon keresztül a Kis-, és Nagy Kazán-szoros csodálatos tájában gyönyörködhetnek a diákok. A Vaskaput egy feledhetetlen hajókirándulás keretében fedezi fel a csoport. Az Orsováról induló hajókirándulás során megismerjük a festői szépségű Kazán-szorosok nevének okot adó természeti jelenséget is.

5. nap   Herkulesfürdő – Bigéri-vízesés – Temesvár – Arad

Utolsó napunkon Herkulesfürdőt, a Monarchia kedvenc üdülőhelyét és fürdővárosát látogatjuk meg. Az itt található víz gyógyító erejét már a rómaiak is ismerték. Innen a világ 10 legszebb vízesései között számon tartott Bigéri-vízeséshez látogatunk el. Megnézzük a mohával benőtt sziklákról
hulló különleges vízesést, majd folytatjuk utunkat hazafelé. Legközelebb Temesváron állunk meg, amelyet kulturális és különösen az építészeti gazdagsága miatt “Kis Bécsnek” is neveznek. A Lloyd sor két viszonylag hosszú sétányból áll, közöttük parkosított résszel. A nyugati sétány hajdanán a polgári családok korzója volt, elegáns éttermekkel és üzletekkel. Mindkét sétányt az osztrák-magyar kiegyezés után felhúzott impozáns bérházak és épülettömbök szegélyezték. Ilyen épület a Lloyd palota, amely egy 1912-ben épült háromemeletes ház. Temesvár belvárosában megnézzük a 18. században épült barokk palotát, amely eredetileg a Bányászati Hivatal székházaként épült, majd vármegyeházaként működött, ma pedig a Szépművészeti Múzeumnak ad otthont. Utolsó állomásként Aradon tematikus órán emlékeznek meg a diákok az 1848-as szabadságharcról és a 13 Aradi Vértanúról.