« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Horváth Alexandra 14. szakács tanulóA 8. Szakma Sztár Fesztivál 2015. április 27-29. között került megrendezésre a budapesti Hungexpo G és F pavilonjában, ahová a belépés ingyenes volt. A fesztiválon 39 szakmában a Szakma Kiváló Tanulója Verseny (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny (OSZTV) hazai legjobbjai mérték össze tudásukat.

A Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolából Horváth Alexandra szakács tanuló bejutott az ország 6 legjobb diákja közé.

Április 27-én az ünnepélyes megnyitó után kezdődött a verseny. Az első feladat egy háromfogásos ételsor elkészítése volt, amire 240 perc állt a diákok rendelkezésére. A kiválasztott ételsort minden versenyzőnek a legjobb tudása szerint kellett elkészíteni:

  • Citrusos édeskömény saláta forrázott rákkal
  • Konfitált kacsacomb sült polentával, zöldséges lencsével
  • Piskótatekercs erdei gyümölcsmártással.

A zsűri egyénileg értékelte és pontozta az elkészült ételeket, amit a pincér versenyzők felszolgáltak a díszvendégeknek.

A második nap hideg előételeket kellett készíteni, ahol csak az alapanyagok egy részét rögzítették, a többit a versenyző egyénileg találhatta ki saját kreativitására hagyatkozva. Az alapanyagok között szerepelt a Szent Jakab kagyló, lazac, fürj, bulgur, nyúlhús, csicseriborsó.

Ezeket az elkészített ételeket a látogatók is megtekinthették.

A gyakorlati feladatokat követően az elméleti tudásról is számot kellett adni a tanulóknak, ami elsősorban élelmiszerismeretre és a nyelvtudásra irányult.

A verseny harmadik napján került sor az eredményhirdetésre. Horváth Alexandra az országos döntőben 4. helyezést ért el. Eredményére iskolánk különösen büszke. Felkészítésében komoly részt vállalt gyakorlóhelye, a Park Inn szálloda, illetve ottani gyakorlati oktatója, Márkus Gyula. Iskolánkból osztályfőnöke, Németh András, gyakorlati oktatója, Penczné Péter Éva, valamint a gazdálkodás és szakmai számítás tantárgyak szaktanára, Némethyné Dobos Enikő segítette Szandra felkészülését.

Ez az országos eredmény Szandrának kiváló minősítésű bizonyítványt jelent és egyúttal felmentést a komplex szakmai vizsgák alól.

Némethyné Dobos Enikő
szaktanár

 

 

 


 

Horváth Alexandra 14. osztályos szakács tanuló és felkészítő tanára Némethyné Dobos Enikő

Az idei évben erősített csapattal készültünk a Szakma Kiváló Tanulója Verseny válogatójára. A végzős diákokra ösztönzőleg hatott, hogy aki jól szerepel a versenyen, mentesül az év végi vizsga alól és kiváló minősítéssel már április végén kézbe kaphatja a bizonyítványát.

A válogatót Szombathelyen rendezték a Vas Megyei Iparkamara szervezésében. Januárban iskolánkból szakácsok, pincérek és vendéglős diákok írták meg a vendéglátó gazdálkodás tantárgyhoz és szakmai számításokhoz kapcsolódó írásbeli feladatsort. Az eredmények február 14-én váltak nyilvánossá. Kovács Éva vendéglátásszervező-vendéglős diákunk szép eredménnyel végzett, ami elegendő volt ahhoz, hogy a szakmai vizsgán részleges felmentést kapjon.

Horváth Alexandra szakács tanuló olyan sikeresen szerepelt, hogy országos szinten a legjobb 11 tanuló közé került. Ez már a gazdálkodás vizsgafeladat alóli biztos felmentését jelentette, sőt az is egyértelművé vált, hogy február 20-án Budapesten az elődöntőben mérhette össze tudását a többi szakács tanulóval. Alig néhány nap állt csak rendelkezésére, hogy a kiadott tételsor alapján felkészüljön a verseny következő fordulójára, melyet olyan sikeresen vett, hogy bekerült a végső döntőbe, mely április 27-29-én szintén Budapesten lesz, ahová csak a legjobb hat szakács tanuló kapott meghívást.

Nagyon büszkék vagyunk, hiszen Vas megyéből szakács tanuló csak a Tinódi Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskolából jutott tovább. Budapesten már az ország legjobb és legnagyobb múlttal rendelkező vendéglátó középiskoláiból érkező diákokkal kellett felvenni a versenyt. Veszprémből, Székesfehérvárról, Békéscsabáról, Balmazújvárosból, Kaposvárról érkeztek a diákok és természetesen a budapesti két iskola diákjai is képviselték a szakmát.

 

Az elődöntő helyszíne a Dobos C. József Vendéglátói Szakközépiskola volt. Kora reggel a helyszínre érkezve egy gyors regisztráció után kezdődött a verseny, ami nem kis erőpróbát jelentett. Minden szakács tanuló ugyanazt a menüsort főzte le, amire összesen 4 óra állt rendelkezésre. A diákok saját késeket, díszítő eszközöket és egyéb szerszámokat vihettek magukkal, de hogy az egyenlő esélyeket biztosítsák a szervezők, az alapanyagokat mindenki ott kapta egyformán. A menüsor közepes nehézségű, kifejezetten a magyar konyha jellegzetes ételeiből állt: zellerkrémleves, magyaros szűzérmék pirított burgonyával és Rákóczi túrós lepény. Szandra időben elkészítette az ételt, az elsők között tálalta ki a zsűrinek, melynek tagjai megízlelték és értékelték munkáját.

A versenyt követően a zsűri elnöke a diákok és kísérő tanáraik előtt összefoglalta tapasztalatait, elmondta kritikáit – természetesen név nélkül –, és összegezte a nap eseményeit.  Ezután négyszemközt is elmondta minden tanulónak észrevételeit. Szandra is kapott dicséretet és kritikát egyaránt. A zsűri nagyon aprólékosan megfigyelt mindent, segítő szándékkal fordult a diákok felé. Pozitív élményekkel és tapasztalatokkal, kissé elcsigázottan indultunk hazafelé.

A pontszámok és az eredmények egy hét alatt nyilvánosságra kerültek, amit kíváncsian, nagy reményekkel, optimistán vártunk. A jó hír nem váratott magára sokáig, az országos legjobb 6 diák között Horváth Alexandra neve is szerepelt, így újabb kihívásnak nézünk elébe. Különleges alapanyagokból kell egyedi kompozíciót alkotni, amit Szandrának és gyakorlati oktatójának kell előre megtervezni a hideg előételek csoportjában. Ezen felül modern konyhatechnológiával készült, nemzetközi ételeket kell majd a verseny döntőjében elkészíteni. A verseny harmadik területe pedig elméleti síkon zajlik majd: az élelmiszerismeret, a HACCP és a gazdasági ismeretek terén, valamint szakmai idegen nyelven kell bizonyítania a versenyzőnek tudását.

Szandra felkészülését eddig is és továbbra is segíti gyakorlati helyén a Park Inn Hotel séfje, Márkus Gyula, iskolai szakoktatója, Penczné Péter Éva és a gazdálkodás, szakmai számítások tantárgyat tanító tanára, Némethyné Dobos Enikő, aki kísérte is a diákot a versenyre. A továbbiakban is sok sikert és eredményes felkészülést kívánunk! Mivel a döntő megmérettetés Budapesten, a Hungexpo területén zajlik majd nyilvánosan, közönség előtt – Szandra biztos lehet benne, hogy a szakképzés diákjai helyben fognak neki szurkolni!