« 2024. március »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Reál munkaközösség

A tanévet a szokásos rendben kezdtük. Tanév előkészítő tanácskozások, munkaközösségi értekezlet, tanmenetek elkészítése történt meg. A tehetséggondozás területén több diákcsapatunk is bekapcsolódott a Vasi Géniusz programba. Több diákunk indult országos tanulmányi versenyeken, a Kenguru matematika versenyen ill. megyei versenyeken. Az első 6-15 helyeken sikerült végezniük. Az évek során kialakuló tapasztalatok szerint csak az órai anyag elsajátításával, a szabadidőben történő külön gyakorlás nélkül kicsi az esély dobogós helyeken végezni. Sajnos a természettudományos tantárgyak óraszám csökkentésének hatása ezen a téren is megmutatkozik. Gyors javulásra, már ha egyáltalán lesz, nem nagyon lehet számítani. Célkitűzések, ígéretek tervek megfogalmazódtak, de egyenlőre más nem történt.

Mi is kezdeményeztük egy új típusú osztály, egy reál osztály indítását. Az első év végén annyit meg lehet állapítani, hogy több jó képességű diák került ide, de mindenkiről sajnos ez nem mondható el. Ők a szorgalom terén is tudnának fejlődni. Így aztán összességében az eredményük nem annyira kiemelkedő. A feladat, hogy a viszonylag heterogén osztályban a legjobb módszereket alkalmazzuk.

A kollégák komolyabb csúszás, lemaradás nélkül tudták tartani a tanmenetek szerinti ütemet. Ebben nagy szerepe van a rendszeres önellenőrzésnek is. Az óralátogatások tapasztalatai megnyugtatóak voltak. Egy kisebb mértékű szertárfejlesztést sikerült megvalósítanunk.

A munkaközösség tagjai között a konzultáció, tapasztalatcsere rendszeresen folyt. A tankönyvek kiválasztását is közösen végeztük. A digitális eszközök használata mindennapos. Diákjaink is kitűnően közreműködnek ebben. Informatikai ismereteik felhasználásával és az internet segítségével tanulóink képesek színvonalas, szakszerű kiselőadásokat tartani.

Egyenlőre a szokásos, nem túl nagy létszámú diákunk választott természettudományos tantárgyat érettségi tárgyként. Elképzelhető, hogy a jövőben némi emelkedés bekövetkezik. Emelt szintű érettségire, ahogy országosan is, kis arányban, néhány tanulónk jelentkezett. Amíg a felvételi rendszer ilyen, addig ebben nem várható nagy változás.

Gacs Miklós
munkaközösség-vezető