« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A prezentáció magasiskolája

(A PowerPoint összehasonlítása a Prezi.com és a Canva.com szoftverekkel)

Forrás: https://www.softwaretestinghelp.com/wp-
content/qa/uploads/2020/04/PresentationPanda.png

Amikor valaki prezentációt készít az előadásához, akkor természetesen döntést kell hoznia a prezentációs programról is. A választás bár egyszerűnek tűnhet, hiszen a világon – és Magyarországon is – a prezentációk döntő része PowerPointban készül. Ennek oka egyértelmű. A PowerPoint a Microsoft Office csomag része, így kézenfekvő a használata (nem kell külön letölteni, vagy bejelentkezni hozzá). A programot folyamatosan fejlesztik és a neten számos példát találni a megfelelő diamintához (https://templates.office.com/en-us/templates-for-powerpoint).

Ugyanakkor, ha valaki szeretne egy nem szokványos, sőt vagány előadást tartani, hagyja hátra a megszokott ppt-t és használjon más szoftvert! Az ajánlataim elején egy magyar fejlesztésű program áll, a Prezi.com (www.prezi.com). A korábbi startup óriási fejlődésen ment keresztül, így felkerült a legnépszerűbb prezentációs programok ötös fogatába. A Prezi.com vizualitásában teljesen mást kínál, mint a ppt, és ez a népszerűségének legfőbb oka. Ahogy a nyitóoldalon is olvashatjuk: „A kutatók szerint a Prezi lebilincselőbb, meggyőzőbb és hatásosabb, mint a PowerPoint”. Az áttűnések helyett itt ”repülünk” abban a térben ahol a diákat megalkottuk. A másik nagy előnye a programnak, hogy a használata egyszerű, a szerkesztői eszköztárak egyértelműek, könnyen megtanulhatók. Jó ötlet a Prezi.com-tól, hogy a korábbi ppt-ket is behúzhatjuk a programba, így munkát és időt spórolhatunk vele. Ugyanakkor én ezt nem ajánlom, építsük csak üres diáról a prezentációt! A Prezi-nél célszerű először kitalálni előre egy tervet, hogy a térben milyen útvonalat, milyen ”házat” építünk a mondaivalók ok-okozati rendszerének.  Természetesen, ahogy a ppt-nél sem jó, ha nagyon cifrák az áttűnések, animációk, hangok, így a Prezi.com-nál is óvatosan bánjunk a be- és kirepüléssel, valamint a forgással. A Prezi legnagyobb hátránya a diákok számára, hogy csak az ötprojektes Basic, valamint a próbaverziók ingyenesek. Az elkészített file-t fizetés nélkül nem tudjuk letölteni, így csak online lehet használni. Ha mégis megvásároltuk az éves előfizetést, és letöltöttük a prezentációt, akkor feltűnik a Prezi.com másik hátránya. Egy prezentáció nagyjából tízszer annyi helyet foglal, mint egy ppt.

A Prezi.com ma már többféle szolgáltatást nyújt: poszter, jelentés, infografika, interaktív térkép stb. Az online konferenciákra Prezi videót ajánlom, amely több újszerű megoldást kínál.

Ahogy a képen is látszik, a diák, szövegek mellettünk jelennek meg, így a prezentáció közben látnak bennünket. Ez kommunikáció szempontjából nagyon előnyös.

A Prezi.com mellett a diákok és tanárok számára kifejezetten ajánlom a Canva.com weboldalt és annak prezentációs szolgáltatását. A Canva.com oldal használatához, ahogy a Perzi.com esetében is regisztrálnunk kell. Az alapprogram ingyenes, pontosabban a szolgáltatások jelentős része az. A program kis koronával jelzi, azokat a dolgokat (képek, elemek, sablonok), amelyekért fizetnünk kell, ha le akarjuk tölteni a prezentációt. A Canva Pro már fizetős, de természetesen jóval több szolgáltatást érhetünk el vele. A Canva.com is egyszerűen használható, a sablonok és a különleges szövegformátumok segítségével pillanatok alatt összerakhatunk egy látványos prezentációt. A program hátránya, hogy a letöltés csak pdf-ben lehetséges, így az animációk ebben az esetben már nem működnek. Ahogy a Prezi.com-nál, a Canva.com-nál is legjobb, ha online formában prezentálunk. Ehhez természetesen megfelelő minőségű internet szükséges. A program további hátránya a ppt-vel szemben, hogy jóval kevesebb eszköz áll rendelkezésre a diák szerkesztéséhez.

A Canva.com ugyanakkor jóval több, mint egy prezentációs oldal! Sőt, mondhatnánk nem is elsősorban annak készült! Az online szoftver bámulatosan sok média megjelenésre tartalmaz sablonokat: infografika, önéletrajz, Instagram-bejegyzés, plakát, logó, fotómontázs, szórólap stb. Természetesen az interneten nagyon sok egyéb prezentációs szoftver fellelhető.  Ezek közül a következőket ajánlom:

 

 

 

 

 

Mintaprezi

Mintacanva