« 2024. március »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Az idegen nyelvi munkaközösség 2011/2012-es tanéve

Versenyek

Az idei tanévben is Hajas Bálint 11.B osztályos tanuló bizonyult a legsikeresebbnek a nyelvi versenyeken. Az országos tanulmányi versenyek közül a legrangosabbnak - és legnehezebbnek - számító Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny I. kategóriájában német nyelvből részt vehetett az ország legjobb 36 diákja részére megrendezett harmadik, döntő fordulóban, ahol 2. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Berkovits Rita

A Nyelvtudással az Egységes Európáért Alapítvány által szervezett és az ECL Nyelvvizsgarendszer Magyarországi Elnökségének támogatásával Pécsen megrendezett országos angol nyelvi versenyen a középfokú nyelvvizsga-bizonyítvánnyal már rendelkező tanulók között 1. helyezést ért el. Díja egy ingyenes akkreditált felsőfokú nemzetközi ECL nyelvvizsga-lehetőség és 40.000 Ft értékű utazási utalvány. Felkészítő tanár: Kovács Beáta

A középiskolák 9-10. évfolyamos tanulói számára rendezett megyei angol nyelvi verseny 3. fordulójába jutott Hajas András és Bokány Balázs 9.A osztályos tanulók. A szóbeli fordulóba behívott 7 diák közül Balázs 5., András 1. helyezést ért el maga mögé utasítva szombathelyi, kőszegi és szentgotthárdi gimnazistákat. Felkészítő tanár: Bognár Nóra. Hajas András a megyei német versenyen is szép eredményt ért el, 5. lett. Felkészítő tanár: Simon Teodóra

A Kenguru német nyelvi és országismereti versenyen Hajas Bálint 11.B osztályos tanuló országos 4. (Felkészítő tanár: Berkovits Rita), Szakács Eszter 12.B osztályos tanuló 5. lett. (Felkészítő tanár: van Waardenné Csete Ildikó)

Megyei 4. helyezést ért el a 4. kategóriában Horváth Márk 11.A. osztályos tanuló (Felkészítő tanár: Simon Teodóra), megyei 3. lett Károlyi Katalin 12.C osztályos tanuló az 5. kategóriában  (Felkészítő tanár: Hőbérné Kacsa Cecília), A 6. kategóriában megyei 2. lett Hajas András 9.A osztályos tanuló (Felkészítő tanár: Simon Teodóra), 3. lett Sáray Petra 12.C osztályos tanuló (Felkészítő tanár: Kőszegi Zsanett), 4. lett Varga Virág 12.A osztályos tanuló (Felkészítő tanár: Csejteiné Libricz Henriett), 6. lett Ördög Dániel 12.B osztályos tanuló (Felkészítő tanár: Van Waardenné Csete Ildikó) és 7. lett Kovács Jutta Karina 12.A osztályos tanuló (Felkészítő tanár: Csejteiné Libricz Henriett)

Ugyanezen a versenyen Tóth Dániel 12.B osztályos tanuló megyei 1. helyezést ért el angol nyelvből. (Felkészítő tanár: Némethné Rádl Krisztina) Ugyancsak az angol Kenguru verseny 5. kategóriában Hajas Bálint 11.B osztályos tanuló megyei 3. és Ódor Viktória 11.B osztályos tanuló 5. helyezést ért el, 6. kategóriában Varga Péter 12.A osztályos tanuló megyei 5. lett (Felkészítő tanár: Kovács Beáta)

A Vasi Géniusz Angol Tehetségnap idei két fordulója a NYME Savaria Egyetemi Központban  került megrendezésre  november 17-én és június  6-án. A versenybe iskolánk két csapata nevezett: a Mudcastle (Balogh Petra, Kasza Patricia, Kiss Benedek, Sipos Dániel 12.A osztályos tanulók) és a Skillesek (Borovics Bálint, Csejtei Zsófia, Dávid Ádám, Fülöp Csilla, Gömböcz Noémi, Hajas Bálint, Soós Ádám 11.B osztályos tanulók) csapata. Mindkettő csapatot Kovács Beáta tanárnő készítette fel és kísérte a versenyre. Vas megyéből hat iskola képviseltette magát, a középiskolák közül a Tinódin kívül a Bolyai Gimnázium és a Horváth Boldizsár Közgazdasági Szakközépiskola. Mindkét forduló a csapatok prezentációjával kezdődött, melynek témája városunk és iskolánk bemutatása, valamint az osztály tanulóinak részvétele a helyi közösségi életben, megmérettetése országos versenyeken és részvétele nemzetközi projectekben. A prezentáció bemutatása a technikai tudáson kívül magas szintű angol tudást és jó előadói készséget is feltételezett. A  Talent Day további részében kreatív feladatokon keresztül mérhettek össze tudásukat a csapatok: novemberben a projectkészítés lépései, júniusban a Dubbed or subtitled? (Szinkronizált vagy feliratos filmet nézzünk?) volt a megadott téma. A legemlékezetesebb feladat az volt, amikor a versenyzőknek a Ratatouille (L’ecsó) filmelőzetes jeleneteit kellett szinkronizálni. A Skillesek oklevelekkel  és  azzal az élménnyel tértek haza, hogy Wagner Anikó szaktanácsadó segítségével megtapasztalhatták az egyetemi angoltanítás módszereit.

A műveltségi vetélkedő nyelvi fordulóját november 21-én tartottuk. Berkovits Rita és Györgyiné Kőrösmezei Ágnes tanárnők állították össze a feladatokat. A győztes a 11.B osztály csapata lett.

Események

A tanév első fontos eseménye a szeptember 18-24. közötti angliai tanulmányút volt, melyet Sárvári Anita tanárnő szervezett és kísérő tanárként Kőszegi Zsanett és Némethné Rádl Krisztina segítette munkáját. A Csalagút, a doveri fehér sziklák, Deal kisváros jelentették az első élményeket angol földön. Szállásunk Allhallows faluban, a Holiday Parkban volt, ahol 6-8 fős csoportokban mobil home-okban laktunk. Minden home-ban három darab kétágyas szoba volt egy kis nappalival és konyhával. Kirándulásunk során megismerhettük London főbb nevezetességeit: jártunk a Buckingham Palotában, a British Múzeumban, a Hajózási Múzeumban és a Museum of London-ban. A diákok számára a legélvezetesebb a Madame Tussaud’s panoptikum meglátogatása és a London Eye-on való utazás volt. Nagy örömünkre szolgál, hogy kezd hagyománnyá válni iskolánkban, hogy minden tanévben van olyan lelkes kolléga, aki vállalja az utazás megszervezésének nem kis munkáját, ill. vannak érdeklődő diákok, akik vállalják a nem kevés költséggel együtt járó út kihívásait.

A 8. osztályos diákok részére szervezett nyílt napokon munkaközösségünk tagjai bemutató tanítást vállaltak, ill. Györgyiné Kőrösmezei Ágnes tanárnő az Origó típusú nyelvvizsgáról tartott előadást két diákjának segítségével, akik be is mutattak egy szóbeli vizsgát. van Waardenné Csete Ildikó tanárnő diákjai segítségével az ECL nyelvvizsgából mutatott ízelítőt.

A GTTP Research Award 2011. évi magyarországi versenyének első díját a Károlyi Bettina, Gyuricza Vivien, Lónai Dorina és Fülöp Csilla alkotta csapat nyerte meg a Nádasdy Történelmi Fesztiválról szóló munkájukkal. Dorina és Csilla képviselhette Magyarországot a Monacóban megrendezett nemzetközi találkozón. Prezentációjukat angolul kellett előadniuk, melynek fordításában munkaközösségünk tagjai (Kovács Beáta és Horváthné Tischler Noémi) is részt vettek.

Halloween-t október 31-én ünneplik az angolszász országokban és manapság már egyre több európai országban is. Ebből az alkalomból Halloween szokásaival ismerkedett az őszi szünet előtti utolsó angol órán Györgyiné Kőrösmezei Ágnes tanárnő három osztálya is. Csapatokat alkottak aszerint, hogy ki kreatív, kinek jó az angol nyelvtudása és ki a ’bevállalós’. A kreatív munka egy papír töklámpás elkészítését jelentette, a jó nyelvtudásúak a Halloween-nel kapcsolatos érdekes feladatok során kamatoztathatták képességeiket, a ’bevállalósok’ pedig almát halásztak vízzel teli lavórból, ill. ijesztő maszkokat rajzoltattak az arcukra. A nyertes csapatok igazi Halloween meglepetést is kaptak.

November végén iskolánk volt 12. B osztályos tanulója, Takács Tünde, aki jelenleg a BGF (Budapesti Gazdasági Főiskola) első éves kereskedelem és marketing szakos hallgatója, azzal a céllal érkezett vissza régi kedves iskolájába, hogy előadást tartson két osztályban is a tinódis diákoknak a felvételire való felkészülésről, az egyetemi életről, az AIESEC diákszervezetről és a felsőoktatásban nap mint nap használt mozaikszavak megfejtéséről.

A kapcsolat az angliai Bridgwater és Sárvár között önkormányzati képviselők csehországi testvérvárosi  látogatása alkalmával alakult ki.  Amikor a Richard Huish College partneriskolát keresett februári magyarországi látogatásához, a Tinódi Gimnáziumot kérték meg, hogy kalauzolja a 42 fős szociológiát hallgató diákcsoportot és tanáraikat Budapesten és Sárváron. Kovács Beáta tanárnő és néhány lelkes diákja szívügyének tekintette és mindent elkövetett azért, hogy a vendégek jól érezzék magukat Magyarországon. Iskolánkban a polgármester úr és az igazgatónő hivatalos program keretében köszöntötte az angol diákokat. A csoport megismerte a város nevezetességeit és részt vettek  bemutató órákon, közös esti programokban.  A találkozás célja számunkra a nyelvgyakorlás volt anyanyelvi beszélőkkel valódi élethelyzetekben  A projectben főleg a 11.B, 12.A és 11.A tanulói vettek részt (Hajas Bálint, Németh Adalbert, Hajba István, Hindi Fatima, Kasza Patrícia, Tóth Kitti, Ankus Tünde), és közülük kerülnek ki azok, akik  részt vesznek azon a tanulmányi kiránduláson, amit szeptember 23-27-re szervez Kovács Beáta tanárnő Bridgwaterbe, a város legnagyobb eseményére a Bridgwater Fair-re. A kirándulás során  ellátogatnak Londonba, Oxfordba, Bristolba, és  megnézik a Richard Huish Iskolát, hogy találkozzanak az itt megismert diákokkal és tanárokkal. Mind a februári program, mind  a szeptemberi út szervezésében Szijártóné Lepsényi Ildikó sokat tett a siker érdekében.

Április 19-én Györgyiné Kőrösmezei Ágnes tanárnő 4 diákjával részt vett a 10. angol nyelvű drámafesztiválon, mely Szombathelyen az Oladi Általános Művelődési Központ színháztermében került megrendezésre. 30 produkciót nézhettek meg, a fellépők között voltak olyanok, akik nem a helyszínen adták elő műsorszámukat, hanem videofelvételen küldték el produkciójukat. A legtöbb csoport egy-egy jól ismert mesét dolgozott fel, de történeteket, szituációkat is előadtak. Voltak rövidebb produkciók is, amikor angol versekkel, mondókákkal és dalokkal léptek fel a diákok. A diákoknak ez egy tökéletes alkalom arra, hogy az iskolán kívül is megmutathassák tehetségüket. Nagy élmény volt mind a résztvevők, mind a nézők számára. A következő alkalommal már aktív résztvevőként szeretnének a mi diákjaink is Oladra ellátogatni.

Nyelvvizsgáztatás

Ebben a tanévben 4 alkalommal szerveztünk középfokú és felsőfokú ECL típusú nyelvvizsgát. A tanévben novemberben lehetett először Origó típusú nyelvvizsgát tenni iskolánkban, melynek szóbeli részére alap- és középfokon szép számban jelentkeztek a vizsgázók januárban, márciusban és májusban is. A nyolc vizsgalehetőségre összesen 226 jelentkezőnk volt.

A vizsgabizottságokat alkotó nyelvtanáraink közreműködésével kétszer szerveztünk szóbeli próbanyelvvizsgát az általános iskolák és saját diákjaink számára ingyenesen angol és német nyelvből B1 és B2 szinten. Az ECL típusú vizsgán 15 diák élt a lehetőséggel a Gárdonyi Géza és Nádasdy Tamás Általános Iskolából, ill. 1 kanizsais és 7 tinódis diák próbálta ki, milyen pontszámot kapna egy éles vizsgán. Az Origó vizsga iránt érdeklődő 7-8. osztályos gyerekek a Szent László Katolikus Általános Iskolában Germánné Cseszkó Blanka angol szakkörén megrendezett próbavizsgán vehettek részt Kovács Beáta és Nagyné Györe Katalin vezetésével.

A 2011/12-es tanévben sem panaszkodhatunk a nyelvvizsgával rendelkező tanulók számára. A cikk írásának időpontjában 20 német, 63 angol, valamint 1 eszperantó középfokú nyelvvizsgával rendelkező diákunk volt. Különösen szép teljesítmény a két nyelvvizsga megszerzése, melyet gimnáziumunk alapítványa is támogat minden évben. Ebben a tanévben Móricz Nikolett és Paukovics Gergely (13.A), Hamadi Mirjam, Németh Dorina, Simon András, Sinka Ramóna, Szakács Eszter és Tendli Dóra (12.B), valamint Hajas Bálint (11.B) és Hajas András (9.A) rendelkezett két középfokú C típusú nyelvvizsgával. Sikeres felsőfokú komplex nyelvvizsgát tett angol nyelvből Varga Dalma (13.A), illetve Csonka Fruzsina, Kapui Viktória, Krajcár Bálint, Németh Andrea, Sőre Annamária és Szélessy Szabina (12.B). Német nyelvből Hajas Bálint (11.B) rendelkezik felsőfokú nyelvvizsgával.

Idén májusban 74 végzős tanuló jelentkezett középszintű érettségi vizsgára angol nyelvből és 55 tanuló német nyelvből. Angolból 8, németből 3 tanuló vállalta az emelt szintű megmérettetést. Összesen 8 alsóbb éves tett előrehozott nyelvi érettségit.

Idén májusban 74 végzős tanuló jelentkezett középszintű érettségi vizsgára angol nyelvből és 55 tanuló német nyelvből. Angolból 8, németből 3 tanuló vállalta az emelt szintű megmérettetést. Összesen 8 alsóbb éves tett előrehozott nyelvi érettségit.

Munkaközösségünkből Kovács Beáta tanárnőt idén is felkérték emelt szintű érettségi bizottság elnökének, ill. vizsgáztató tanárának angol nyelvből.