« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
ÖDBK találkozó 2021. szeptember

Tisztelt Vendégeink!

Rendhagyó módon én kérek szót ünnepségünk első perceiben. Eltér a megszokottól ez a találkozó is, hiszen a tavalyi teljesen elmaradt, az ideit pedig május helyett szeptemberben tudtuk megrendezni.

Hosszú éveken keresztül van Waardenné Csete Ildikó kolléganőm köszöntötte meleg szavakkal e helyen elsőként az Öregdiákokat, szívvel-lélekkel szervezte az egykori tinódis diákok találkozóit sok szép emléket szerezve. Ildikó türelemmel viselt hosszú betegsége után húsvétkor eltávozott közülünk. Emlékét őrzi gimnáziumunk legújabb, réztáblával megjelölt nyelvi terme, mely az ő nevét viseli ettől a tanévtől.

A Sárvári Tinódi Gimnáziumban a múlt és jelen között az átmenetet képviselve most én szeretném a jelképes stafétabotot átadni, azaz az Öregdiákok Baráti Körének titkári pozíciójára felkérni Pintérné Zámbó Zsanettet, 1999-ben érettségizett egykori diákunkat. Ehhez kérem a megjelent öregdiákok hozzájárulását is.

Igazgató beszéde

Sok szeretettel köszöntöm az Öreg Diákok Baráti Körének elnökségi tagjait, meghívott vendégeinket, egykori és jelenlegi kollégáimat, valamint valamennyi megjelent egykori tinódis diákot.

A Sárvári Állami Általános Gimnázium 1951-ben alakult, ezen a héten ünnepeltük fennállásának 70. évfordulóját. Az ünnepi hét programjáról a beszámoló megtekinthető honlapunkon. Intézményünk – mind külsőleg, mind tartalmában – az elmúlt évtizedekben rengeteg változáson ment át, melyet lehetetlen felsorolni egy párperces beszédben.

A közelmúltban, 2020. július 1-én a Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola kettévált, a létrejövő új iskolák - mind a Sárvári Turisztikai Technikum, mind a Sárvári Tinódi Gimnázium – a Vas Megyei Szakképzési Centrumhoz tartozó intézményként működnek tovább.

Jelenleg a gimnázium 4 évfolyamának 8 osztályában az általános műveltséget megalapozó, valamint érettségi vizsgára és egyetemi tanulmányok megkezdésére felkészítő nevelés és oktatás folyik. A technikumban 5 éves képzés keretében a turizmus-vendéglátás ágazatban folytatnak tanulmányokat a diákok egykori igazgatónk, Hevér Mihályné vezetésével.

A két iskola osztozik az épületen, közösen használjuk a termeket, közös az órarend. A programok, rendezvények megszervezésében, lebonyolításában kölcsönösen segítjük egymást. Több gimnáziumi tanár és technikumi oktató kölcsönösen áttanít a másik iskolába, így fontos az együttműködés minden területen.

Szeretnék pár dolgot megemlíteni, amire büszkék vagyunk:

  • Lehetőség van a matematika, az angol és a német nyelv emelt szintű tanulására.
  • Oktatunk sajátos nevelési igényű tanulókat, gyógypedagógus segíti munkánkat.
  • Énekkar és rajz szakkör segíti a művészeti nevelést.
  • Iskolánkban ECL és Origó típusú nyelvvizsgát lehet tenni nyelvtanáraink közreműködésével.
  • Korszerű informatikai ismeretekkel rendelkező tanulókat képezünk.
  • Aktív diákönkormányzati tevékenység segíti az iskolai élet szervezését. A diáknap városi eseménnyé nőtte ki magát a Posta téren felvonultatott, adott tematikájú, speciális járműveknek, fantázialényeknek köszönhetően.

Az elmúlt tanévekben a GINOP pályázatoknak köszönhetően kialakíthattunk egy 14 állomásos, laptopokkal felszerelt nyelvi termet, a tantermekben található interaktív tábláknak köszönhetően a pedagógusok a mai kor követelményeinek megfelelően és a modern digitális oktatási módszerek előnyeit kihasználva tarthatják az órákat, melyek ezáltal sokkal interaktívabbá, érdekesebbé és hatékonyabbá váltak.

A tavalyi tanévben iskolánk megkapta az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet. A program jó lehetőség arra, hogy diákjaink megismerkedjenek az EU működésével, a tagországok kultúrájával, hagyományaival, nyelvtudásukat eszközként használják a külföldi utazások során, ill. a külföldi diákokkal történő kommunikációban.

2018 tavaszán elnyertük az Akkreditált Kiváló Tehetségpont címet. Büszkék vagyunk arra, hogy diákjaink a tanulás mellett megyei és országos tanulmányi és sportversenyeken öregbítik iskolánk hírnevét. tanulóink sikeresen szerepelnek azokon a csapatversenyeken, ahol kamatoztathatják nyelvtudásukat, kooperatív és prezentációs képességeiket, kreatív személyiségüket.

Régi hagyomány, hogy az Öregdiákok Baráti Köre minden évben díjban részesíti az arra érdemes végzősöket. Idén ezeket a díjakat június végén az érettségi bizonyítványok átadásával egy időben ünnepélyes keretek között már megkapták a diákok. A díjat kiemelkedő tanulmányi és közösségi munkájáért Horváth Dominik 12.A, Biró Dorina, Horvát Lilla és Pup Dorina 12.B osztályos tanulók kapták. Szeretném pár méltató mondattal bemutatni a diákokat.

Horváth Dominik szinte mind a négy évben kitűnő tanulmányi eredményt ért el. Középfokú német nyelvvizsgája mellé angol nyelvből felsőfokú nyelvvizsgát is szerzett. A középiskolás évek alatt aktívan részt vett a diákönkormányzat munkájában lelkesen segítve és támogatva az alsóbb évfolyamos tanulókat. Három emelt szintű érettségit tett, mindhárom tantárgyból 80 százalék felett teljesített. Tanulmányait jelenleg a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen folytatja.

A 12.B-s lányok mindegyikéről elmondhatom, hogy a gimnázium minden évében jeles vagy kitűnő tanulmányi eredményt értek el. A „4 for Europe” európai uniós témájú csapatversenyen a döntőbe jutott csapat tagjai voltak. Az Euroscola elnevezésű online csapatversenyen tagjai voltak annak a csapatnak, mely elnyerte egy strasbourgi utazás lehetőségét, melynek keretében a diákok ellátogathattak az Európai Parlament épületébe. Junior nagykövetként tevékenyen támogatták iskolánkban az EPAS program működését.

Biró Dorina angol nyelvből felsőfokú, német nyelvből középfokú nyelvvizsgával rendelkezik, emelt szintű német érettségi vizsgáján 89%-os eredményt ért el. A Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán nemzetközi gazdálkodás szakon tanul.

Horvát Lilla felsőfokú német és középfokú angol nyelvvizsgával rendelkezik, egy rendszerváltás témájú történelmi vetélkedőn országos 10. helyezést ért el. A BGE Külkereskedelmi Karán folytatja jelenleg tanulmányait.

Pup Dorina középfokú német nyelvvizsgával rendelkezik, emelt szintű történelem érettségi vizsgáján 80%-os eredményt ért el. Az iskolai rendezvényeken, ünnepségeken gyakran narrátorként segítette a munkát, ill. az iskola marketingtevékenységét, tevékenyen részt vett az énekkar és a Diákönkormányzat munkájában. A győri Széchenyi István Egyetem jogi karán tanul.

A legkiválóbb végzős diákunk iskolánk egykori igazgatójának a nevét viselő Medvegy Antal díjat kapja. Az elmúlt tanév végén a nevelőtestület. Haraszti Dorottya 12.A osztályos tanulót találta érdemesnek a díjra.

Dorottya a középiskolai évek alatt szép eredményeket ért el mind a sport, mind a humán és reáltárgyak területén.

2017-ben a Kutatók Éjszakája programsorozat Science Fair versenyén 2. helyezést elért csapat tagja volt. 2018-ban a vívás diákolimpia országos döntőjében női kard versenyszámban a 10. helyen végzett. 2019-ben 2. helyezést ért el a Vas Népe Sajtó és Tanulás programjának Séta Aranytoll Pályázatán. Tizedik osztály óta részt vesz a Mathias Corvinus Collegium Középiskolás programjában, ahol az MCC Debate! országos vitaversenyen csapatával 4. helyezést ért el. 2020-ban iskolánkat és Vas megyét is képviselte a Diákparlament háromnapos üléssorozatán.

Jeles és kitűnő tanulmányi eredményei mellett felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik angol nyelvből. Lelkesen segítette a diákönkormányzat munkáját. Osztály- és iskolai programok aktív résztvevője volt a négy év során. Tanulmányait az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán folytatja.

Tanulóink eredményeiről, tevékenységeink széles köréről, változatos programjainkról pontosabb képet kapnak, ha ellátogatnak iskolánk honlapjára.

Köszönöm, hogy ilyen sokan megtisztelték jelenlétükkel ünnepségünket. Kellemes időtöltést kívánok régi iskolájuk falai között.