« 2024. március »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Szakképzési munkaközösség

Vendéglátás szakmacsoport

Az idei tanévet egy vendéglátó és egy idegenforgalmi osztállyal indítottuk a meglévő végzős évfolyam mellett. A vendéglátós osztályunk 3 csoportból állt össze: vendéglős, pincér és szakács tanulók kezdték meg tanulmányaikat. Diákjaink a Spirit, a Danubius és a Park Inn hotelekben teljesítették a kötelező külső gyakorlatukat. Emellett az iskolánkban a teljesen felszerelt tankonyha és tanétterem nyújtott megfelelő alapot az iskolai gyakorlati képzésükhöz.

Tanéttermünk szépülése idén különösen szembetűnő: új szekrénysor került beépítésre az éttermi eszközök tárolására. Az egészséges életmódra való törekvés jegyében rengeteg új eszköz került beszerzésre, mint például kenyérsütő gép, gyümölcscentrifuga, csíráztató berendezések, stb.

Diákjaink részt vettek a szakma kiváló tanulója versenyen, mint nézők, megfigyelők. Kellő lelkesedéssel hazatérve megfogadtuk, jövőre mi is szeretnénk nevezni.

Cseregyakorlat keretében tavasszal Radenciben, majd nyáron Szentgotthárdon tölthetik vendéglőseink nyári gyakorlatuk egy részét. Ezáltal sikerül bemutatni számukra, hogy más iskolákban milyen a szakmai felkészítés. Emellett barátságok, ismeretségek szövődhetnek. A konyhai, éttermi feladatok mellett a diákok élvezetes szabadidős programokon vehetnek részt.

Az iskolai rendezvények velejárója volt több esetben is a résztvevők vendégül látása. Karácsonykor, nőnapkor, angol cserediákok itt tartózkodásakor, öreg diákjaink találkozójakor, diákírók, diákköltők versenyén a tanétterem biztosított étkezést számukra. Pincéreink, szakácsaink ilyenkor különösen kitettek magukért és finom főztjeikkel, szívélyes kiszolgálásukkal emelték iskolánk hírnevét.

Vendéglős diákjaink a téli hónapokban egy digitális írástudás tanfolyamon is részt vettek, hiszen ez a képzés nagyon széleskörű: pincér, szakács és cukrász ismeretek mellett gazdasági, vezetői, számítástechnikai ismeretekkel is szélesíti a diákok látókörét.

Pincér és szakács tanulóinknak a tavaszi időszakban szintvizsgán kellett bemutatni eddig megszerzett tudásukat. A képzés felénél megtörtént szintfelmérés nagyon szép eredményekkel zárult, kollégáink kiszolgálása és a finoman elkészített ételek bizonyították diákjaink tudását.

Végzős vendéglős diákjaink dicséretre méltó eredménnyel fejezték be a szakmai minősítő vizsgát. A fárasztó és hosszadalmas vizsgafeladatok teljesítése után mindegyikük fellélegezve, megkönnyebbülten vette át a bizonyítványát. Heten közülük jeles eredménnyel büszkélkedhetnek. Sokan a nyarat már első munkahelyükön töltik, szakmájukban elhelyezkedve. Számukra még lehetőség adódott arra is, hogy egy modul teljesítésével megszerezhessék a szakács szakmát, hiszen iskolánk az idei évben a felnőttképzés keretében szakács tanfolyamot indított, és a különbözetet teljesítve egy újabb szakmát szerezhetnek diákjaink.

 

Szakma Szár Fesztivál

Helyszín: Budapest
Időpont: 2012. április 12.
Kísérő tanár: Dobos Enikő, Dankovics Éva
Résztvevő diákok: 13. vendéglős

Az idei évben Budapesten került megrendezésre a szakma kiváló tanulója verseny. A döntőre külön busszal, a Vas Megyei Iparkamara szervezésében sikerült eljutnunk.

A kora reggeli indulás ellenére a buszon már vidám hangulat kerekedett, úti csomagunkból falatoztunk, amit szintén a Kamara biztosított számunkra.

A Vásárcsarnok területén megtaláltuk minden szakma kiváló tanulóit, versenyfeladataikat ott a helyszínen kellett elvégezni. A zsűri pontozta a döntő résztvevőit, és a legjobb eredménnyel végzett diákok számára már nem kell külön szakmunkás vizsgát tenni, az itt nyújtott teljesítményük alapján kerül a bizonyítványba az érdemjegy.

A vendéglős osztályt természetesen a saját szakterülete érdekelte a legjobban. A szakács, pincér, vendéglős és a cukrász pavilonoknál időztünk a legtöbbet. Szépen megterített díszasztalok, gyönyörű hidegtálak kerültek kiállításra. A cukrászok pedig ott helyben sütötték a csodaszép tortákat.

A verseny befejeztével kora délután indultunk hazafelé. A buszon egy-két diák lelkesedéséből már kiderült, hogy jövő évben mi is megpróbálkozunk a versenyen indulni. Hiszen kellő lelkesedés és tanulás mellett miért ne sikerülhetne nekünk is?

Mesterszakács bemutató

Helyszín: Szentgotthárd
Időpont: 2012. május 18.
Kísérő tanár: Dobos Enikő
Résztvevő diákok: Gróf Andrea, Kardos Ramóna, Takács Roland, Szabó Gergő

Május 18-án reggel fél 8-kor indult a kis csapat Sárvárról, 9 órakor értünk a szentgotthárdi iskolához. Üdvözöltek minket a többi résztvevő diákok és tanáraik. Egy kis várakozás után bementünk a konyhába, ahol egy kisebb megnyitó során megismertük a mesterszakácsot, Andrást, aki a szentgotthárdi diákok szakács tanára, valamint Ausztriában elismert  séf.

A megnyitó befejeztével elfoglaltuk a munkapályánkat. A bemutatón radenci, lendvai, szentgotthárdi és sárvári diákok vettek részt, de volt egy külön csapat is, amelyben tanárok próbálták ki magukat. A következő ételeket készítettük: előételként paradicsomleves tésztával, főételként medvehagymával és bazsalikommal töltött csirkemell paprikamártással és szalvétagombóccal, desszertként zöldalma habos piskóta volt. Az ételek elkészítése során nagyon sok segítséget kaptunk, nagyon barátságosak és segítőkészek voltak a házigazda diákok és tanáraik. Igaz, a desszertet nem mi készítettük el, (azt már előző nap elkészítették), de a mesterszakács bemutatta minden jelenlévőnek, hogy hogyan is készül az édes finomság.

Miután végeztünk a főzéssel és minden készen volt, minden csapat bevonult a tanétterembe, ahol az asztaloknál helyet foglaltunk és az elkészített ételeinket a szentgotthárdi diákok felszolgálták nekünk. Miután elfogyasztottuk az ételeket, elköszöntünk és elindultunk haza.

 

Idegenforgalom szakmacsoport

Az idegenforgalmi osztály két csoportból állt. A tanulók egy része az egyéves utazásügyintéző, a másik része az idén először induló 2 éves panziós, falusi vendéglátó képzésen vett részt.

A panziós, falusi vendéglátó tanulók több helyi, illetve környékbeli vendéglátó egységben töltötték külső szakmai gyakorlatukat: Borostyánkert Panzió (Sitke), Kastélyfogadó (Sitke), Joó Fogadó (Rábapaty), Festetics Kastélyszálló (Szeleste), Tinódi Vendéglő (Sárvár), Várkapu Vendéglő és Panzió (Sárvár).

A tanévben több programon is részt vettünk a diákokkal. Az utazásügyintéző csoporttal decemberben Budapestre kirándultunk, ahol a nevezetességek megtekintése mellett meglátogattuk a Budapest Hilton és a Budapest Intercontinental szállodákat. Márciusban részt vettünk az Utazás 2012. kiállításon, mely nagy élmény volt a diákok számára. Megtapasztalhatták a szakmai kínálat bemutatásának lehetőségeit. Szintén márciusban tanulmányúton ismerkedhettek meg Ják és Kőszeg nevezetességeivel.

Mindkét csoporttal ellátogattunk a Pannon Egyetem Georgikon Karára, ahol megismerhettük az egyetem kínálatát és érdekes előadásokat hallhattunk az egészséges életmóddal, illetve a biogazdálkodással kapcsolatban, megtekintettük Cserszegtomajon a hallgatók által művelt biokertészetet.

A panziós, falusi vendéglátó csoporttal márciusban Lendvára látogattunk, ahol egészségnapon vettünk részt. Júniusban 5 napot töltöttünk Szentgotthárdon az életmód táborban, ahol egészséges életmóddal kapcsolatos programokat szerveztek számunkra.

A mozgalmas évet nagyon szép eredménnyel zártuk. Az utazásügyintéző tanulók sikeresen levizsgáztak, kiemelkedő – 9 jeles és 2 jó – eredménnyel. A panziós, falusi vendéglátó csoport szintén nagyon szép eredménnyel zárta az évet. Ők jövőre még folytatják tanulmányaikat a nyári szakmai gyakorlat teljesítése után.