« 2024. március »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A turisztikai verseny győzteseként és bleasure turistaként Budapesten

Nővéremmel, Bettivel utazás és turizmus fakultációs diákok vagyunk és idén lehetőségünk volt részt venni a GTTP Research Awardson. Ez egy minden évben megrendezett, nagy nemzetközi cégek által támogatott verseny, melyen azonos témát dolgoznak fel a diákok különböző módon. Az idei kiírás angol címe: Bleasure tourism volt. A Pleasure tourism (kellemes, pihentető utazások) kifejezés egy betűvel történő átalakítása a Bleasure tourism (B mint business) kifejezést hozza létre, amely már kifejezetten azokra az üzleti utazókra vonatkozik, akik az utazással és a munkával töltött időszakot megpróbálják kipihenni valamilyen extra szolgáltatás igénybevételével.

A magyarországi döntőt április 25-26-án rendezték meg Budapesten a Hotel Gellértben. Kedden reggel vonattal indultunk Budapestre, ahol Vígh Viktor tanár úr várt minket. Ezt követően megvettük a villamos, illetve metró jegyeinket, így könnyedén eljuthattunk a hotelbe. Amikor megérkeztünk, a versenyt szervező tanárnő, Kovács Emese fogadott minket, majd elfoglalhattuk a szobánkat. Ebéd előtt még egy technikai konzultációra is sor került, ahol kipróbálhattuk, hogy működik-e a kapott laptopon a prezentációnk. Ezután jóízűen elfogyasztottuk szemet gyönyörködtető háromfogásos ebédünket a szálloda éttermében. Az ízlelőbimbóink kényeztetése után következett a verseny döntője, azaz a kutatási munkák bemutatása. A finálén már csak két csapat vett részt. A móri Táncsics Mihály Gimnázium diákjai magabiztosan adták elő remek kutatásukat, melynek címe A belasure turizmus nyomában Móron volt. A két lány nagyon ügyes volt, így kicsit aggódni kezdtünk.

Az előadásunk elején meglévő izgalmunk hamar elmúlt, így mi is sikeresen előadtuk prezentációkat. A mi projektünknek címe így hangzott: Üzleti utazóknak ajánljuk: exkluzív kezelések és masszázsok Sárváron. Az előadásokat a zsűri hosszas tanácskozása követte, a két prezentáció szerintünk is nagyon hasonló színvonalú volt. Végül megszületett a nagyon várt döntés, amelyből kiderült, hogy mi képviselhetjük hazánkat a nemzetközi diák-tanár találkozón.

Az eredményhirdetés után Dr. Horváth Attila programigazgatóval volt megbeszélésünk, aki megválaszolta kérdéseinket és elmondta véleményét az előadással kapcsolatban. Kis pihenő után következett a vacsora, ahol átadták okleveleinket, majd úgy döntöttünk kísérő tanárunkkal, hogy felmászunk a Szabadság-szoborhoz és teszünk egy sétát Budapest belvárosában.

Szerdán, miután elfogyasztottuk reggelinket, egy kellemes fürdőzés következett a Gellértben, ahol kipróbáltuk a fürdő szolgáltatásait, így a szaunát is. A pár órás pancsolás után újra megkóstolhattuk a szálloda séfjének remekeit, majd elbúcsúztunk a szervezőktől és a móri csapattól. A vonat indulásáig maradt rövid időt plázázással töltöttük.

Tartalmas, de egyben sikeres és kalandokkal teli két napot töltöttünk Budapesten a Hotel Gellértben a versenyt szervező Iskolafejlesztési Alapítványnak és Vígh Viktor tanár úrnak köszönhetően. A nemzetközi diák-tanár találkozót már nagyon várjuk, ahol angolul kell majd bemutatnunk kutatásunkat. A helyszínét a cikk írása pillanatában még sajnos nem tudjuk, de bízunk benne, hogy az előző évekhez hasonlóan Nizzában vagy Monacóban kerül megrendezésre!

Sárvár, 2017.04.28.

Horváth Zsófia
10. C osztályos tanuló