« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
XII. Diákbiológus és -környezetvédő Napok
XII. Diákbiológus és -környezetvédő Napok

A tatabányai Bárdos László Gimnáziumban tizenkettedik alkalommal rendezték meg a több mint húsz éves múltra visszatekintő Diákbiológus és Környezetvédő Napokat 2013. április 11-12. között. A szervezők ezzel az 1989 óta kétévente  megrendezett programmal amellett, hogy kihívást teremtenek, programokat is kínálnak határon innen és túlról érkező vendégeiknek két napon keresztül. A Föld Napjához kapcsolódó rendezvény nyitó előadását Dr. Sík András, a Junior Prima Díj Magyar Tudományos Kategória 2011. évi díjazottja tartotta, amelyben arról beszélt, miért is kutatja az ember a vörös bolygót. A XII. Diákbiológus és Környezetvédő Napokon a tanulók több érdekes előadáson is részt vehettek, de a hagyományos reformbüfé, könyv- és szobanövényvásár is helyet kapott az intézmény épületében.

A környezet- és természetvédelmi szekcióban a Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola 2 diákja, Szabó Dávid 10.A és Földes András 10.B osztályos tanulók a Növényritkaságok nyomában – Mit rejt a Lánka-patak melletti égeres és láprét? című előadásukkal 2. helyezést értek el. Felkészítő tanáruk Bognár Nóra. Iskolánk másik versenyzőjét, Kazmar Tamást különdíjjal jutalmazta a zsűri a békamentésről szóló dolgozatáért, mely a Béka – Béke címet viselte. Felkészítő tanára: Vígh Viktor.

 


Szabó Dávid 10.A és Földes András 10.B osztályos tanulókFöldes András vagyok, a 10.B osztály tanulója. Április 11-12-én előadótársammal, Szabó Dávid 10.A osztályos tanulóval és felkészítő tanárommal, Bognár Nórával a XII. Diákbiológus és Környezetvédő Napokon vettem részt Tatabányán. Mi csütörtök délután kerültünk sorra az előadásunkkal, melynek címe Növényritkaságok nyomában, avagy Mit rejt a Lánka-patak melletti láprét és égeres?

 

A versenyen két szekció volt: a környezetvédelmi, melyben mi szerepeltünk és a klasszikus biológia szekció, melyben Kazmar Tamás 10.A osztályos tanuló versenyzett. A két nap alatt sok érdekes előadást hallgathattunk meg a diákoktól és a meghívott előadóktól egyaránt. Nekem személy szerint a vörös bolygóról szóló előadás tetszett a legjobban, melyet csütörtökön tekinthettünk meg. Péntek délelőtt eredményhirdetés előtt hallgathattunk meg egy újabb nagyon érdekes előadást, mely Dél-Amerika legmagasabb vulkánjairól szólt.

A szállásunk egy főiskolai kollégiumban volt, ahol kulturált körülmények között pihenhettük ki magunkat. Mindkét nap reggel, délben és este nagyon finom meleg ételt kaptunk. Vendéglátóink nagyon kedvesek és barátságosak voltak velünk. Nagyon jól éreztem magamat ezen a versenyen és remélem, lesz még alkalmam több hasonló versenyen is részt venni. Ajánlanám mindenki figyelmébe ezeket a versenyeket, mivel rengeteg érdekes dolgot tudhat meg az ember környezetéről, a természetről és a fejlődésről.

Földes András
10.B osztályos tanuló

 

 

 


Kazmar Tamás 10.A osztályos tanulóKazmar Tamás vagyok. A sárvári Tinódi Gimnázium  10.A. osztály tanulójaként a kétévente megrendezésre kerülő országos biológiai verseny résztvevője voltam. A megmérettetésnek Tatabányán a Bárdos László Gimnázium adott otthont április 11-12-én. A kétnapos rendezvénysorozaton felkészítő tanárommal, Vígh Viktor tanár úrral és másik két versenyzővel, Szabó Dáviddal és Földes Andrással, valamint az ő felkészítő tanárukkal, Bognár Nóra tanárnővel vettem részt.

 

Az előadásom a sárvári békamentés folyamatát és eredményét foglalta össze. A versenyen 2 szekció különült el, a klasszikus biológia és a környezetvédelem. Projektemmel a klasszikus biológia témakörében indultam. A pénteken és szombaton is zajló konferenciát különböző érdekes előadások és szórakoztató programok színesítették. Pénteken a Mars kutatásról hallhattunk egy rendkívül izgalmas előadást, míg másnap a világ legmagasabb vulkánját megmászó csapat egyik résztvevője tartott élménybeszámolót. Péntek este a helyi diákok zenés esttel köszöntöttek minket, ahol közelebbről is megismerkedhettünk az iskola tanulóival.

Az iskola biztosította az ellátást: finom reggelit, ebédet és vacsorát is kaptunk. A szállásunk egy kollégiumban volt, egy jól felszerelt, igen családias légkörű épületben. A két nap során a sok beszélgetés mellett volt arra is időnk, hogy a többi diákelőadást meghallgathassuk. Ezek többségét komoly kutatómunka előzte meg. Ilyen volt például a lisztérzékenységről tartott előadás vagy éppen az élőlények festékanyagaival kísérletező tanulók munkája. A verseny zárása az eredményhirdetés volt. Iskolatársaim a környezetvédelmi szekcióban 2. helyezést érték el, míg én a szekciómban különdíjas lettem.

Úgy gondolom, hogy ez a két nap remek lehetőséget biztosított a tapasztalatszerzésre és egy kis kikapcsolódásra a szürke hétköznapokból. Én nagyon jól éreztem magam Tatabányán és remélem, hogy 2 év múlva is részt tudok venni ezen a kiváló versenyen.

Kazmar Tamás
10.A osztályos tanuló