« 2020. október »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Nevetés három felvonásban

Február 25-én 70 gyerek vette célba a  Zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházat, ahol  Szigligeti Ede: Liliomfi c. eredeti cselvígjáték dalokkal  és tánccal volt műsoron. A darabot Pinczés István rendezte.

A zenés vígjátékban a főszerepet Mihály Péter alakította, szerelmét pedig Kálóczi Orsolya. A darabban olyan művészek is szerepeltek, mint a Jászai-díjas Farkás Ignác, Szellemfi szerepében. Amint felment a függöny, egy olyan díszlet tárult elénk, melynek egyszerűségében rejlett nagyszerűsége. Végső soron egy középen nyíló, hatalmas fadoboz volt, mely hol házbelsővé lett, hol kocsmatérré, hol pedig szobákká vált. Valamint a két oldalt lévő vetítővásznon feltűnő árnyékok tovább emelték az előadás színvonalát.

A történetben Szilvai Tódor professzor gyámleányát, Mariskát akarta megházasítani, mégpedig unokaöccsével, Liliomfival. A vándorszínészt levélben értesíti erről, de a lány nevét nem árulja el, csakúgy mint Mariskának vőlegényének nevét sem. A két fiatal ellenzi a házasságot, mivel mást szeretnek - egymást. A darabban félreértések sorozata játszódik le, a kusza történetbe még megjelenik Mariska nevelőnője, akinek szíve szintén Liliomfiért dobog; egy kocsmáros, Kányai uram, valamint annak lányának, Erzsinek és Gyurinak, a pincérnek szerelmi története illetve Erzsi kérője is.

A vígjáték aztán a nevetések könnyei után boldog véggel zárul, mindenki megleli a saját párját, és együtt énekelhetik a végén a darab mottóját:

"Szabadság, színház és szerelem,
E három kell nekem!"

Fülöp Csilla
10.B osztályos tanuló