« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2005-2006

Műveltségi verseny - 2006

A gimnáziumi hagyományoknak megfelelően, az idén is megrendeztük az osztályok legtehetségesebb diákjai számára a műveltségi vetélkedőt. A Tinódi Napokon tartott első fordulóban a csapatok magyarból, történelemből, művészettörténetből, ének-zenéből mérték össze a tudásukat. A feladatok - az alkalomhoz illően- névadónkhoz kötődtek. A második egységben a természettudományok kerültek elő: biológia, fizika, matematika, földrajz, kémia. A harmadik, egyben záró fordulóban az angol és a német nyelvek ismeretét bizonyították a nebulók.

Az előző évihez hasonlóan, élvezetes vetélkedőt igyekeztünk szervezni. Az iskolai multimédiás lehetőségeket kihasználva különböző zenék, madárhangok, animációk, képek is szerepeltek a versenyen. Különösen érdekes volt a fizika, ahol Gacs Miklós tanár úr által szerkesztett "levegődobó készülékkel" kellett egy gyertyát elfújatni. Az osztályok kitettek magukért, és derekasan küzdöttek. A második forduló után Nagy Zsolt (12. A) így értékelte a műveltségi versenyt:

"Ez a verseny most jobb volt mint az előző évi. Itt tényleg szükség volt az általános műveltségre, hiszen a feladatok megoldásánál nem lehetett sablonokat alkalmazni. Végzős diákként elmondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam a műveltségi versenyeken." Minden műveltségi terület vetélkedője után részeredményt hirdettünk, nyereményekkel. A három forduló utáni végeredmény: első lett 156 ponttal a 12. A, a második 153 ponttal a 11. A és a harmadik 148 ponttal a 10. A osztály. Április végén a három csapat egynapos kiránduláson vehetett részt a DÖK szervezésében.

…és az azt követő kirándulásról

Április 25-én, egy igazi napsütéses tavaszi napon a Bakonyba indult a műveltségi verseny három győztes csapata. A kirándulás első helyszíne Zirc volt. A Bakony ékszerköveként ismert városban megnéztük a Bakony Múzeumot, amely a zirci apátság épületében kapott helyet. A tárlatvezetés igen részletes, sőt, talán túl részletes volt. Kicsit kimerülve, de azért lelkesen megcsodáltuk az apátsági templomot is. A Bakony legszebb részein átbuszozva Csesznek várához értünk. A vár renoválás alatt áll, de így is uralja a környék panorámáját. Egy igaz lovagvár! Csesznekről Magyarország talán leghíresebb világörökségéhez utaztunk. A Pannonhalmi Bencés Apátság fel van készülve a turistákra! Modern fogadóépületében "házimozis" vetítésen pillanthattunk bele az apátok életébe, majd egy igen színvonalas vezetésben részesültünk. A továbbiakban a Nyugat-Dunántúl régió központjában, Győrben, szabadprogram következett. Este hétre értünk haza.

Úgy érzem ez a kirándulás nagyon jól sikerült, méltó volt a műveltségi verseny győztesei számára.

Vígh Viktor
DÖK segítő tanár