« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
2016-2017 Műveltségi verseny

Irány Sopron, avagy a győztes csapatok kirándulása

2017.04.28-án az Életrevaló Tinódisok (az idén átalakult műveltségi verseny) vetélkedő győztes csapataival indultunk kirándulni Sopron környékére.

Utunk először a görbehalmi Bányászmúzeumhoz vezetett, ahol egy rendkívül kedves és vendégszerető bácsi fogadott minket. Ebben a múzeumban a Nyugat-Dunántúl egyedülálló látványossága várja a látogatókat. A kétkezi munkával épült múzeumban található korabeli feljegyzések és bányászati eszközök segítségével betekintést nyerhettünk a görbehalmi szénbányászok mindennapi életébe, munkásságába. Az idegenvezetést a házigazda, Szigheti Sándor tartotta, aki szaktudása és vicces sztorijai mellett dalokkal is meglepett minket.

Ezután  Sopron belvárosába, a Petőfi Színházba mentünk, ahol Savanyu Gergely színművész (tinódis öregdiák, aki egyébként egyszer szintén részt vett egy ilyen műveltségis kiránduláson) vezetett minket körbe és vitt be bennünket a kulisszák mögé. A színházban láthattuk a My Fair Lady díszletét, bejárhattuk az épület legfelső emeletét is. Sajnos, az esős idő miatt kintre tervezett programjainkat nem tudtuk megtartani, így a nap a soproni plázában zárult sütizéssel, vásárlással.

A rossz idő ellenére mindenki jól érezte magát a kiránduláson. Remélem, jövőre újra a mi osztályunk utazhat a győztesekkel!

Varga Orsolya
9.A osztályos tanuló

 

 

 

Műveltségi verseny 3. fordulója – avagy milyen az életrevaló tinódis diák

Idén március 27-én került sor a versenysorozat 3. fordulójára. Iskolánk diákjai különösen nagy izgalommal készültek, hiszen a korábbi fordulókhoz képest gyakorlatias feladatok döntötték el az osztályok közötti végső sorrendet.

A szakképzés munkaközössége vállalta a feladatok összeállítását és lebonyolítását. A szokásostól eltérően az osztályok forgószínpad szerűen 4 helyszínen teljesítették a feladatokat.

Az első helyszínen a díszteremben a diákoknak egy vasárnapi ebédet kellett összeállítani, bevásárló listát írni és a várható kiadásokat megsaccolni. Az egyszerű, hétköznapi ételek mellett a különleges fogások is megjelentek virtuálisan az asztalon.

A második helyszínen a tanétteremben meg kellett teríteni egy kétfős asztalt a kikészített eszközök alapján. Diákjainknak nem kis fejtörést okozott a feladat, hiszen kakukktojások elhelyezésével próbálták kollégáink nehezíteni a diákok dolgát.

A harmadik helyszín a tankonyha volt. Ott a csapatoknak megfelelő előkészületek után palacsintasütésben kellett összemérniük ügyességüket. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a lekevert palacsintatésztából 5 perc alatt ki süt többet. Nem maradt el a jutalom sem: mivel az elkészült palacsintákat a csapat tagjai el is fogyaszthatták.

A negyedik helyszínen bekötött szemmel kellett a diákoknak különböző ízesítőszereket és fűszereket megkóstolni. Így próbálták beazonosítani a sokszor nem túl kellemes ízeket.

A verseny jó hangulatban, vidáman zajlott. Így derült fény arra is, hogy kik azok a diákok, akik talpraesettek, ügyesen segítenek a háztartásban szüleiknek és aktív részét képezik családjuknak.

Némethyné Dobos Enikő
a szakképzési munkaközösség vezetője

 

 

 


 

2017. február 6-án az Életrevaló Tinódisok elnevezésű versenyünk második fordulóján ügyességi versenyszámokban mérték össze tudásukat az osztályok csapatai. A testnevelést tanító tanárok által összeállított feladatokban  a tornaórán található eszközök új megvilágítást kaptak: a csapatoknak az asztalitenisz labdát fújva kellett célba juttatni, összekötött gumikötéllel bóját elérni, labdákon úszni, ugrószőnyegen csúszni, és még sorolhatnám a kreatív játékokat.

Aki ott volt, nagyon jól szórakozott! A mozgáskultúra és az ügyesség ugyanúgy hozzátartozik az életrevalósághoz, mint a padok mögött tanult tantárgyak. A következő fordulóban a középiskolások számára hasznos, de hétköznapi dolgokban kell ügyeskedniük az osztályoknak.  A dobogós osztályok jutalma egy egynapos kirándulás!

1. helyezett: 12.C
2. helyezett: 9.A
3. helyezett: 10.A


December 12-én délután 14.30-tól az Életrevaló tinódisok elnevezésű verseny első fordulóján vehettek részt a gimnáziumi és szakgimnáziumi osztályok csapatai. A különböző tantárgyakban (angol és német nyelv, matematika, fizika, művészetek, földrajz) mérték össze a tudásukat a diákok. A logikai feladatok mellett az idegen országok földrajzi, történelmi adatain kívül a reklámok művészi aspektusával is találkozhattak a diákok. Fizikából Gacs Miklós tanár úr és Soós Ádám egykori diákunk segítségével még kémcsöveket is sikerült megfelelő frekvenciára hangolni!

Az első helyen holtversenyben a 12.A és a 12.B osztály csapata végzett, utánuk következett a 11.A osztály csapata. A következő 2 fordulóban ügyességi és kreatív feladatok lesznek, valamint eldől, hogy melyik csapat a legrátermettebb a hétköznapi életben nélkülözhetetlen ismeretek területén. Ebben az évben is a győztes három csapat jutalma egy egynapos kirándulás.

Vígh Viktor
DÖK segítő tanár