« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tojásdobálás a Tinódiban

Mit is jelent ez a korunkra olyannyira jellemző, kissé szenzációhajhász cím? Iskolánk a Nádasdy Tamás Általános Iskola negyedikeseivel vesz részt egy, a győri Mobilis koordinálta projektben. A nemzetközi tanári közösség által fejlesztett tananyagok egy élhető jövőt céloznak: „A nyitott iskola egy hatékony megközelítési mód a természettudományos oktatáshoz, a való életből merített kísérletek révén együttműködést alakít ki az iskolák és a helyi közösségek között.” Ha tájékozódni szeretnének róla, akkor a honlapja elérhető a https://openschoolingnavigator.eu/hu oldalon.

Gimnáziumunk az energiakutatást járja körbe, partneriskolánk tanulói pedig a játszótéren fedezik fel a fizika titkait. Hogy megismerkedjünk, közös kísérletezésre hívtuk laborunkba a kisdiákokat. Feszültségoldásként CD lemezre szerelt, lufihajtott környezetbarát légpárnás járművekkel versenyeztek a csoportok. Nyereményként 3D nyomtatott sípot kaptak a szülők nagy örömére. Ezt a Sárvári Turisztikai Technikum szponzorálta muffinos–habos kakaós uzsonna követte a tanétteremben.

A továbbiakban ismét a laborban a címben említett tojásdobálás következett. Hogy kerül a fizikaórára a tojás? Természetesen a játszótéren a játék nem veszélytelen. Hogy modellezzük a baleseti helyzetet, tojást használtunk. Az emeleti laborablakból dobáltuk ki a tojásokat rafinált ötleteket találva ki azok megóvására. Az egyik csapat ejtőernyővel, a másik buborékfóliába csomagolással, a harmadik felfújt gumikesztyűbe és faforgácsot tartalmazó dobozba tétellel, a negyedik pedig lepedős elkapással próbálkozott. Változatos eredményeket kaptunk: volt, aki már a próbálkozás során összetörte a tojást, előfordult, hogy már az esés során elérte a végzet a repülő tikmonyot, de a lepedővel kísérletező csoport teljes sikert könyvelhetett el, 100%-os lett az elkapási arányuk.

Ezekkel a tojástesztekkel nem váltottuk meg a világot, és az emberiség sem lépett előbbre, de remekül éreztük magunk. Folytatás következik jövő héten a Mobilis Interaktív Élményközpontban Győrben.

Takács Attila
biológia-kémia szakos tanár