« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Kutatók Éjszakája - egészségügyi vetélkedő

2022. szeptember 30-án a Kutatók Éjszakája alkalmából megrendezett egészségügyi vetélkedőn vettünk részt diáktársaimmal együtt. A vetélkedőt a PTE ETK Szombathelyi Képzési Központ PTE Szent-Györgyi Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskolában tartották. Az esemény rengeteg érdekes dolgot és új ismeretet tartogatott odalátogatók számára.

Az iskolánkból induló két csapat 5-5 fővel vett részt a vetélkedőn. A megmérettetés első részében lexikai tudásunkat csillogtathattuk meg. A vetélkedő második felében pedig ügyességi feladatokat kaptunk, mint például célbalövés, evezés, valamint ételek, italok cukortartalmának megtippelése. A vetélkedőn mindkét tinódis csapat eredményesen szerepelt: a Katica csoport ötödik helyezést ért el, míg a Magzatburok elnevezésű csoport – melynek én is tagja voltam – a második helyen végzett. A hangulat nagyon jó volt, minden résztvevő kedvesen fordult egymáshoz és a szervezők is nagyon segítőkészek voltak. Az elért eredményeket oklevéllel és sok-sok ajándékkal jutalmazták, többek között a részvételért cserébe kedvezményesen ebédelhettünk a Május 1. étteremben.

Az evezős versenyven aranyérmet nyert: Temesi Mór 12.A osztályos tanuló, ezüstérmet nyert: Rampfl Zétény 10.B osztályos tanuló.

A vetélkedő mellett és után érdekesebbnél érdekesebb programok várták az érdeklődőket a szombathelyi iskolában, mint például katonaorvosi bemutató, kutyás bemutató, egészségügyi workshop, stb. A workshop keretén belül modellezés segítségével kipróbálhattuk, hogy  pl. milyen a köldökzsinór átvágása és a köldökcsatt felhelyezése, hogyan tágul a szülőcsatorna a vajúdás során, majd műsebek készítésébe is bepillanthattunk, amiket egy baleseti szimulációnál használtak fel. Dietetikusok, gyógytornászok,mentősök, baleseti helyszínelők, légiósok tartottak bemutatókat. Ez utóbbi sátornál különösen sokat időztünk, nagyon érdekes előadást hallottunk a katonai orvoslásról az ókortól napjainkig. Volt itt szó sebápolásról, katonai sérülésekről,mit csinált egy felcser, milyen eszközei voltak a fronton.

Az előadások, bemutatók estig folytatódtak, számos új dologgal ismerkedhettünk meg és rengeteg új információt gyűjthettünk különböző témákkal kapcsolatban.

Összességében egy fantasztikus napot hagytunk a hátunk mögött, nagyszerű élményekkel tértünk haza. Köszönet a szervezésért és kíséretért Bödőcs Piroska iskolai védőnőnek és Gacs Alexandra biológia szakos tanárnőnek.

 

 

Mórocz Bálint
12.A osztályos tanuló