« 2024. március »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
6. helyezés a Pázmány Bölcs-ÉSZ Tanulmányi Verseny Nemzetközi Tanulmányok szekciójának döntőjében

Király Panka 12.B osztályos tanulóA Pázmány Bölcs-Ész tanulmányi verseny számos témakörben zajlik. Én, 5 másik középiskolás diákkal együtt, a nemzetközi kapcsolatok szekcióban jutottam be a döntőbe, melyre 2022. január 28-án került sor.

A döntősöket a két internetes fordulóba benyújtott munkáik alapján választották ki. Ez a feladat minden esetben 2-2 esszé megírása volt. Témájukat a megadott címlistából választhattuk. A verseny során elemzéseket készítettünk, politikai lobbisták és tanácsadók bőrébe bújtunk. A komplex, kritikai gondolkodást és hosszas kutatómunkát igénylő esszék napjaink kül- és belpolitikájára épültek. Az esszék megírásához számos cikket és korábban megírt jelentést kellett elolvasnom. Ezentúl a történelem fakultációs csoporttal is mindig megvitattuk az aktuális témát, így az ő segítségük is sokat jelentett.

A döntőt a Mikszáth téri Sophianiumban rendezték meg. A patinás épület előadótermében a dékánhelyettes beszédéből megtudtuk, hogy idén 390 pályamunka érkezett be. A megmérettetés különféle feladatokból állt. Az előre kiosztott témákból készült prezentációkat a formális vita követte. Ezenkívül villámkérdésekre, egy tesztfeladatsorra és képfelismerésre is sor került. Az eseményt szimulációs feladatokkal zártuk, ahol egy politikai szóvivő bőrébe bújva, sajtótájékoztatót kellett tartanunk a „nemzetközi média” számára.

A versenynek köszönhetően hatalmas tudásra tettem szert, kipróbálhattam magamat a politikai élet különböző szerepköreiben, rengeteg értékes és motiváló embert ismerhettem meg. Hatalmas köszönettel tartozom mindenkinek, aki hozzájárult a sikeremhez.

Király Panka
12.B osztályos tanuló