« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A Születés Ünnepe: filmvetítéssel egybekötött beszélgetés

A Születés Hete rendezvénysorozat részeként az osztály megnézte a Babák – Az első év című francia dokumentumfilmet Bödőcs Piroska iskolai védőnő szervezésében. A film szöveg és feliratozás nélküli, amire nincs is szükség, mert a babák nyelve nemzetközi, mindenütt azonosan sírnak és gügyögnek.

A film négy különböző nemzetiségű baba - egy namíbiai, egy mongol, egy tokiói és egy amerikai családba érkező csecsemő - fejlődési szakaszaiba nyújt betekintést a születés csodáján át a csecsemőkorig.

Ebben a filmben láthatóvá válnak a nagyon különböző környezetben és anyagi háttérrel rendelkező szülők nevelési módszerei, pl. a mozgás, a beszédtanítás fejlesztése és a testvérekhez és környező állatokhoz való kapcsolatuk.

Végig követhetjük  Ponijao, Bayar, Mari és Hattie baba mindennapjait, azt, hogy milyen nagy gondossággal szoptatja,  böfizteti, fürdeti, ringatja őket az anyukájuk.

Megdöbbentő volt számunkra, hogy akár egy pusztán lévő jurtában, akár high-tech eszközök között cseperednek fel a babák, hasonló a fejlődési ütemük.

A védőnő magyarázattal szolgált az egyes képsoroknál és válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Ez az előadás többnyire azoknak a diákoknak volt hasznos, akik a jövőben kisgyerekekkel szeretnének foglalkozni, például védőnőként vagy óvodapedagógusként képzelik el a jövőjüket.

Gömböcz Fanni
11.B osztályos tanuló