« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Az igazság a drogokról

Decemberben minden osztályunk megismerkedett a Drogmentes Világért Alapítvány szerkesztésében megjelent Az igazság a drogokról című dokumentumfilm-sorozattal és tájékoztató füzetekkel.

A cím nagyon hangzatos, sokat ígér. Azt sugallja, hogy hamis képzeteink vannak drogokról, droghasználatról és droghasználókról egyaránt.

Valamennyi diákcsoportban nagy volt az érdeklődés a téma iránt. Ez talán azzal is magyarázható, hogy sok filmben, sorozatban látunk droghasználattal kapcsolatos jeleneteket. Az ebből adódó konfliktusok a filmek műfajának megfelelően hol tragikus, hol komikus színezetet kapnak. A fejekben sokszor zavaros a témáról alkotott kép, kimondva- kimondatlanul félelemmel vegyes kíváncsisággal  misztifikáljuk ezt a kérdést.

A dokumentumfilm igazságot ígér, éles fényt a vonzó homállyal szemben. Az alcím szerint valódi emberek valódi történeteket mondanak el.

A filmeket osztályfőnöki órákon, hétről hétre néztük meg. Mivel minden témával egy rövid,  kb. 10 perces, riportokból összevágott dokumentumfilm foglalkozik, mindig volt idő beszélgetésre is.  Több osztályban írásban is megfogalmazták a gondolataikat a diákok.

Néhány példa a véleményekből:

"Nekem nagyon is tetszett, mert szerintem olyat csinált, amit én nagyra értékelek filmekben meg akármilyen médiában: kimondta a szörnyű igazságot. Nagyon tetszett, hogy beszélt arról, hogy valaki hogy kezd el drogozni, milyen hatással van az emberre lelkileg és fizikailag."

"Sok új információt adott, rávilágított arra, hogy a drogoknak mennyire rossz hatásai lehetnek, és kihatnak az ember egész életére. Hiteles volt és tanulságos."

"Tetszett, hogy a filmekben szereplő emberek nyíltan tudtak beszélni a problémájukról.  Különösen érdekesnek tartottam, hogy főként a barátaik vezették rá őket a drogozásra."

Bár a filmben nem magyarországi esetekkel találkozunk, hanem amerikai fiatalok mesélnek a tapasztalataikról, élethelyzetük, motivációik - úgy tűnik - sokban nem különbözik a miénktől. Átlagos emberek, akik elfogadásra, élményekre, barátságra vágytak, de a drog - bármelyikről is legyen szó - átverés volt, nem adott, hanem elvett mindent.

A sorozat legfőbb erénye, hogy felnőttként kezeli a nézőt. Vállunkra helyezi a döntés felelősségét, de közben a jó döntéshez szükséges háttérismereteket is átnyújtja.

Az oktatósorozathoz kapcsolódó tájékoztató füzetek és a videók ingyenesen elérhetőek az alábbi oldalon:

https://www.mondjnemetadrogokra.hu/drugfacts-booklets.html

Grodvaltné Martos Veronika
ifjúságvédelmi felelős