« 2023. szeptember »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tinódira emlékeztünk

Tinódi Lantos Sebestyén énekmondó 1556-ban Sárváron bekövetkezett halálának évfordulójára emlékezett a város. Az emléknap eseményein a históriás énekes alakját elevenítették meg. A Tinódi-gimnáziumban névadójukra emlékezve tartottak emléknapot. Elsőként az intézmény dísztermében rendkívüli történelemórán, a Nádasdy Bandérium vitézei mutatták be a középkori harcok eszközeit, szokásait és a mai korból visszanézve nem minden esetben historikus hangulatát.

Ezután a gimnázium hagyománya szerint a kilencedikes osztályok jelenlétében koszorúzták meg a diákönkormányzat tagjai az iskolában lévő Tinódi-szobrot, ami Németh Mihály alkotása. A közvélekedés szerint az egykori sári templomot körülvevő régi temetőben vagy a templomtérben temették el Tinódi Lantos Sebestyént 1556. január végén. Ásatási bizonyítéka nincs, de a história és közfelfogás is így tartja. Ám lehet, hogy a várhoz közeli, egykori temetőben találhatók a hamvai. – Kézzel fogható bizonyíték máig nincs, de Tinódi szavai: „sem adományért, sem barátságért, sem félelemért hamisat be nem írtam, az mi keveset írtam, az igazat írtam” a mostani világunkban is eligazodást adnak – emelte ki dr. Hajdu Tamás, az iskola történelem– latin szakos tanára. A koszorúzást a Tinódi–Szeibert-pályázat díjkiosztója követte.

A sárvári születésű Szeibert János közgazdász, statisztikus, helytörténet-kutató 1957-ben a Magyar Tudományos Akadémiától kapott jutalmából alapította meg a díjat. A gimnázium alapításának 70. évfordulója alkalmából a feladat a jubileumi évhez kapcsolódó tanárportrék rajzolása a volt. A képzőművészeti pályázaton megosztott második helyezést ért el Grodvalt Zsuzsanna 11.B és Nyirádi Virág 12.A osztályos tanuló. A Tinódi–Szeibert-pályázat idei első helyezettje Szalai Sára 9.B osztályos diák lett tusrajzaival, amelyek között szerepelt az iskola nemrég elhunyt kiváló tanára, dr. Szabó Endrét ábrázoló portré is.

A kitüntetettek jutalmát dr. Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere adta át. Az emléknap délutánja a Várparkban lévő Tinódi-emlékműnél tartott ünnepi emlékezéssel zárult. Azon a Nádasdy Bandérium díszelgő tagjainak sorfala mellett a gimnázium tanárai és diákjai is részt vettek. – Tinódi Lantos Sebestyén a magyar vitézi költészet megalkotója, azonban az általa létrehozott műfaj ötszáz év múltán is többféle jelentéssel bír – fogalmazott beszédében Pethő-Udvardi Andrea evangélikus lelkész. A beszéd után a város nevében az emlékműnél Kondora István polgármester és dr. Máhr Tivadar alpolgármester koszorúzott, majd a Tinódi gimnázium, a Nádasdy Kulturális Központ és a Nádasdy Bandérium képviselői helyezték el az emlékezés babérjait Tinódi szobránál.

Forrás: https://www.vaol.hu/helyi-kozelet/2022/02/tinodi-lantos-sebestyen-1556-ban-sarvaron-bekovetkezett-halalanak-evfordulojara-emlekeztek