« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
In memoriam
dr. Szabó Endre

Kedves Tinódisok!

Fekete zászló leng az iskolán, elhunyt dr. Szabó Endre, Bandi bácsi, a város köztiszteletnek örvendő személyisége. Biztos vagyok benne, hogy szüleitek ismerik őt még akkor is, ha nem a Tinódiba jártak. Ti is gyakran láthattátok a magyar népzenét és megzenésített verseket játszó Regös együttesben tekerőlanton, citerán vagy gitáron játszani. Ősz hajú volt már 50 évvel ezelőtt is, de aztán már semmit nem öregedett. Mindig tele volt energiával, rendszeresen sportolt, futballozott, pingpongozott.

Ikerváron született, majd a magyar-történelem szakos középiskolai tanári diploma megszerzése után a szülőfalujában kezdett tanítani az általános iskolában. 1965-től nyugdíjba vonulásáig, 35 éven át a Tinódi Gimnázium tanára volt. Közben 22 évig látott el nevelési igazgatóhelyettesi feladatokat, lelkesen szervezte az iskola életét, rendezte az ünnepségeket, programokat. Értékes pedagógiai tevékenységének összegzése két lexikonban is megtalálható, több kitűntetéssel ismerték el kiváló munkáját. 1982-ben bölcsészdoktori címet szerzett stilisztikából, a hangzó vers világa témakörből. A napjainkban is megrendezésre kerülő Diákírók, Diákköltők Találkozójának egyik életre hívója, kezdetektől főszervezője. Mindig alkotó ember volt, több írása, tanulmánya jelent meg különböző folyóiratokban, köteteit megtaláljátok iskolánk könyvtárában. A 2018-ban megjelent Sárváriak ezer arca című életrajz- és szöveggyűjteményben is olvashattok részletet Egy magyartanár jegyzeteiből... című könyvéből.

Sok sárvári vagy ikervári családban gondolnak szeretettel Bandi bácsira. Igazi tanáregyéniség volt, aki hivatástudattal, elkötelezettséggel, nagy szakértelemmel adta át a tudást, az emberséget, a kultúra alapvető értékeit a következő nemzedéknek. Emlékekkel a szívükben búcsúznak a barátok, a kollégák, a tanítványok.

 

Hevér Mihályné

a Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola igazgatója

 

Hevér Mihályné

a Tinódi Sebestyén Gimnázium és Idegenforgalmi, Vendéglátói Szakképző Iskola igazgatója