« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Online Euroscola 2021
Élménybeszámoló

Az idei Euroscola konferencia a vírushelyzetre való tekintettel rendhagyó módon került megrendezésre. Én idén csatlakoztam a jó hangulatú csapathoz, így ez volt az első alkalom, hogy betekintést nyerhettem az EU kifejezetten középiskolásoknak szervezett rendezvényeinek a világába.

Az eseményt két platformon bonyolították le: az egyik egy videókonferencia volt, ahol felvehettük a kapcsolatot Strasbourggal és Brüsszellel egyaránt, a másik pedig a Slido applikáció volt, ahol az esetleges kérdéseinket tehettük fel. Az előadásokat, beszélgetéseket német, angol és francia nyelven lehetett hallgatni.

Az Euroscola konferencia első felében lehetőségünk volt arra, hogy beszélgessünk Katarina Barley-val, az Európai Parlament elnökhelyettesével, aki készségesen és közvetlenül válaszolt minden kérdésre. A második részben a mi ötleteink és gondolataink kapták a főszerepet. A kérdező applikáció segítségével rengeteg kreatív és fontos témát boncolgató ötlet érkezett, mint például: nagyobb figyelmet kéne fordítani arra, hogy a fiatalabb generáció tagjai tisztában legyenek alapvető jogaikkal, valamint az EU működésével, és részletesebb betekintést nyerjenek a politikába. Szóba került az LMBTQ közösség elfogadása és jogainak tiszteletben tartása, illetve hangot adtak a nők elleni erőszaknak is. Ezek mind olyan területei az életnek, melyeket az iskolában keveset, vagy egyáltalán nem is érintünk, holott nem szabadna, hogy tabu témáknak számítsanak.

Az Euroscola lehetőséget ad arra, hogy kapcsolatot teremthessünk Európa számos pontján élő kortársainkkal. Az online megoldás miatt a lehetőségeink korlátozottak voltak és kevésbé tudtunk nemzetközi kapcsolatokat teremteni, de az élmény így is feledhetetlen volt. Remélem, hogy jövőre már személyesen lesz lehetőségünk részt venni a konferencián.

 

Király Panka
11.B osztályos tanuló