« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Találd meg és formáld át a Te nyersanyagod!
Online konferencia és verseny

A fenti címmel hirdette meg a Miskolci Egyetem Földtudományi kara azt az országos versenyt, amelynek keretében diákcsapatok jelentkezését várták Magyarországról. A 11.A osztályból hárman úgy döntöttünk, hogy felkészítőtanáraink (Takács Attila és Vígh Viktor) segítségével mi is elindulunk ezen a megmérettetésen.

A hightech-biolaborunknak köszönhetően lehetőségünk nyílt megismerkedni egy igazán különleges és méltatlanul elfeledett anyaggal, az alginittel. Ez a kőzet fosszilis biomasszából, elmállott bazalttufából, valamint mészből álló, magas szervesanyag tartalmú, sokoldalúan hasznosítható olajpalaváltozat.

A versenyre történő felkészülés első lépése egy bemutatkozó videó elkészítése volt. Fantázianevünk (Alginit Team) arra is utal, hogy a projektünk munkanyelve az angol lett, hiszen a legjobb csapatok meghívást nyernek a Bolognában megrendezendő (online) RM-school (Raw Materials) konferenciára.

A következő lépésben a labor eszközeivel egyszerű fizikai, kémiai, biológiai kísérleteket végeztünk az alginittel. Ez adta később azt az ötletet, hogy készítsünk egy alginit-vizsgáló készletet (dobozt), amelynek segítségével a tanulók akár otthon is tanulmányozni tudják ezt a kőzetet. A laborban a prototípust készítettük el és az eredményeinket videonaplóban és papíron is rögzítettük. Munkánk gyümölcseként egy ötperces film készült, amely az online konferencia prezentációjaként működött.

A versenyt november 25-én tartották meg a digitális térben. A zsűri a következő dolgokat bírálta el: 1 perces bemutatkozó videó, 5 perces videoprezentáció, az írásbeli dolgozat, majd a kérdésekre adott válaszok.  A tartalmas verseny és konferencia alatt érdekes előadásokat, bemutatókat hallhattunk. Az eredményhirdetéskor kiderült, nagyon szoros volt a verseny. Csapatunk megosztott harmadik helyezést ért el! (110–ből 96 pontot kaptunk, az első helyezett 100 pontot ért el.) Az értékes nyeremények mellett (bluetooth-os hangszóró, könyvutalvány, ajándékcsomag) óriási megtiszteltetésként mi is meghívást kaptunk 2020. december 4-én a Bolognában tartandó online nemzetközi diákkonferenciára!

Ezúton is köszönjük felkészítő tanárainknak a szakmai támogatást, Grodvaltné Martos Veronika tanárnőnek a doboz elkészítésében, valamint Sáry Bercel 9.B osztályos tanulónak a videovágásban nyújtott segítségét.

Gulyás Ferenc, Szabó Dávid, Tompa Anna
11.A osztályos tanulók

 

 

 

Videoprezentáció (2:58) Videoprezentáció (4:41) Bemutatkozó kisfilm