« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Beszámoló a Nagy Diák Rendszerváltó Teszt döntőjéről

Még 2020 júniusában találtam rá az egyik közösségi oldalon egy izgalmas lehetőségre, egy rendszerváltással kapcsolatos online vetélkedőre, amely a DUE Médiahálózat szervezésében került megrendezésre gimnazisták, valamint egyetemisták számára. Természetesen azonnal regisztráltam és kitöltöttem a feladatlapot, itt kezdődött számomra a verseny.

Az első körben egy 30 kérdéses, „ABCD feleletválasztós” kérdéssorral kellett megbirkóznom, mely során a magyar rendszerváltással kapcsolatos könnyebb kérdéseket kellett megoldani. Elküldtem az általam helyesnek ítélt válaszokat, és izgatottan vártam az értesítést e-mailben arról, hogy továbbjutottam-e. Legnagyobb szerencsémre és örömömre továbbjutottam, így szeptember első hetében belevágtam a középdöntő fordulójába, mely a vírushelyzetre való tekintettel szintén online formában került megrendezésre. Itt már nehezedtek a kérdések, előkerültek híres politikusok és rendszerváltáskor aktív pártok is, de a teszt jellege hasonló volt. Tudtam, hogy már csak egy lépésre vagyok a döntő kapujától, nagyon vártam az eredményt. Szeptember 15-én telefonált nekem egy szervező hölgy Budapestről, aki közölte velem, hogy több mint 8.000 jelentkező közül bejutottam a Nagy Diák Rendszerváltó Teszt döntőjébe, ahol az ország minden pontjáról érkező top 12 versenyző vehet részt. Hihetetlenül boldog voltam, de tudtam, hogy ez a döntős forduló már komoly felkészülést igényel, így másnap azonnal megkerestem Dr. Hajdu Tamás tanár urat.

Egy hetes kemény felkészülés, tanulás és könyvtárba járás után  szeptember 22-én végre elérkezett a döntő napja, amely Budapesten az Akvárium Klub nevű rendezvényközpontban, a 27. Országos Ifjúsági Sajtófesztivál keretein belül került megrendezésre. Tényleg az ország minden pontjáról érkeztek diákok, például komlói, miskolci és szegedi ellenfelem is volt a verseny során, akikkel egy izgalmas színpadi kvízshow keretén belül küzdöttünk meg. A másik 11 versenyző már egyetemen tanul, így én voltam a mezőny legfiatalabb résztvevője. Egy kétfordulós, kemény megmérettetés után végül az országos 10. helyet sikerült megszereznem. Igazán boldog voltam, hogy idáig eljutottam. A nap további részében izgalmas programokkal szórakoztattak minket, többek között meghallgattuk Győrfi Pálnak, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjének és Hanga Zoltánnak, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjének közös előadását, valamint Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő is elmesélte személyes élményeit a rendszerváltással kapcsolatban.

Rendkívül boldog vagyok az országos 10. hely miatt, és ezúton szeretnék köszönetet mondani Csejteiné Libricz Henriett tanárnőnek, illetve Dr. Hajdu Tamás tanár úrnak, aki rengeteget segített nekem a felkészülésben, nagyon hálás vagyok neki. Minden diáktársamat arra szeretném buzdítani, hogy a gimnáziumi évek alatt próbálják ki magukat, illetve képességeiket minél többféle terepen, vegyenek részt különböző versenyeken, hiszen rengeteg élményt és tapasztalatot gyűjthetnek az ilyen események során. Ami pedig a legfontosabb, hogy nincs vesztenivalónk!

Horvát Lilla
12.B osztályos tanuló