« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Külföldi nyelvtanulási program

Tisztelt Szülők!

A Kormány 2019. február 6-i döntése értelmében a 2019/2020-as tanévben nappali tagozatos, gimnáziumi és szakgimnáziumi képzésben, 9. vagy 11. évfolyamban tanulók kéthetes egyéni vagy csoportos nyelvtanulásban vehetnek részt.  A program keretében a Nemzeti alaptanterv alapján tanulható első idegen nyelvek (angol, német, francia) célországaiban (Ausztriában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Máltán, Írországban, Franciaországban) vehetnek részt a tanulók nyelvtanulásban. A program hazai költségvetési forrásból valósul meg. A nyelvi programban az érintett tanulók alanyi jogon vehetnek részt, a támogatás elnyerésére azonban pályázni kell.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából a program szakmai végrehajtását (tájékoztatás, pályáztatás, támogatások kezelése) a Tempus Közalapítvány végzi.

Programleírás

Az alábbiakban rövid tájékoztatást adunk a nyelvtanulási programról.

A célországokban történő nyelvtanulás három formában valósulhat meg:

  • a hazai középiskolák (fenntartók) által szervezett csoportos kiutazás és részvétel a minősített külföldi nyelviskolák által kínált nyelvtanfolyamon az adott tanévet követő nyári szünetben;
  • tanulók egyéni kiutazása és részvétele a minősített külföldi nyelviskolák által kínált nyelvtanfolyamon az adott tanévet követő nyári szünetben;
  • a hazai középiskolák által a partnerintézményekkel közösen szervezett projektalapú mobilitás a célországokban az április 1-től november 1-ig terjedő időszakban. E mobilitásoknak is a tanulók idegennyelv-tudásának fejlesztése a fő célja.

A külföldi nyelvtanulásban való részvétel alanyi jogon megillet minden nappali tagozatos, gimnáziumi és szakgimnáziumi tanulót, aki a 2019/2020-as tanévben 9. és 11. osztályban tanul és pályázatot nyújt be a Tempus Közalapítványhoz: egyéni pályázat esetében a tanuló, csoportos kiutazás vagy projektalapú mobilitás esetében a köznevelési intézmény, vagy – ha az nem pályázik –, akkor az intézmény fenntartója.

Sikeres pályázat esetén a program a külföldi nyelvtanulást meghatározott költségkeretek között támogatja (a tanfolyam és szállás díját, a kiutazás költségét, a külföldi megélhetési költséget, a transzfer költségeit és a tanuló biztosítását). Partnerintézménnyel közösen megvalósított projekt esetében a tanfolyami díj helyett a projekt költségeit fedezi a támogatás.

csoportos kiutazások esetében a program biztosítja a kísérő tanárok költségeit (egy fő kísérő tanár/minimum 8 tanuló).

A programmal kapcsolatos feladatok és azok ütemezése:

A nyelvi program 2020-ban indul, a jelentkezések még nem kezdődtek el. Jelenleg a program előkészítése történik: a Tempus Közalapítvány az érintett országok külképviseleteinek, nyelvi intézeteinek segítségével felméri a célországok nyelviskolai kínálatát, a megfelelő nyelviskolákkal együttműködéseket köt, kidolgozza a pályázati rendszert, tájékoztatja az érintett hazai oktatási szereplőket (fenntartók, gimnáziumok és szakgimnáziumok).

  1. Az előzetes igényeket a köznevelési intézmények összesítik, és az összesített igényeket online kérdőívben küldik meg a Tempus Közalapítvány számára.
  2. csoportos kiutazások szervezése 2019 utolsó hónapjaitól lesz aktuális a végleges pályázati feltételeket tartalmazó pályázati felhívás megjelenése után. Ekkor rendelkezésre fog állni a Tempus Közalapítvány honlapján az a nyelviskola lista, ahonnan a nyelvi képzéseket a célországokban választani lehet. A szervező fenntartók/iskolák feladata, hogy beszerezzék a listából választott nyelviskolák fogadó nyilatkozatát, mert pályázatukat ezzel a nyilatkozattal együtt tudják benyújtani 2020. I. negyedévben.
  3. A partnerintézményekkel közösen megvalósuló, projektalapú mobilitások szakmai előkészítése folyamatban van, erről részletes tájékoztatás a későbbiekben várható.
  4. Az egyéni tanulói pályázatokhoz szükséges dokumentumok ellenőrzése várhatóan 2020. I. negyedévtől 2020. május 30-ig jelent majd feladatot az intézményeknek/ fenntartóknak.
  5. A benyújtott pályázatokról a szakmai beszámolók elkészítése a 2020/21-es tanév első félévében várható feladat.

A Tempus Közalapítvány mind az előkészítés folyamán, mind a program megvalósítása közben örömmel áll az érintett intézmények rendelkezésére. Ha kérdése, javaslata van az előzetes igényfelmérés vagy a program megvalósítása kapcsán, kérjük, a nyelviprogram@tpf.hu címen keressen minket.

 

Tempus Közalapítvány / Tempus Public Foundation

1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1., 1438 Budapest 70, Pf. 508.

T: (+36 1) 237 1300 | F: (+36 1) 239 1329

www.tka.hu/nyelvtanulas