« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
SCIENCE FAIR (2018)
Tinódis diákok I. helyezése

Szeptember 28-án rendezték meg idén a Kutatók Éjszakája elnevezésű eseményt, melynek része a Science Fair vetélkedő. A kísérletező diákok délutánját az ELTE-SEK dísztermében lehetett figyelemmel kísérni.

A tavalyi tinódis csapatból már ismert Ács Dorka és Szabó Gréta mellett az idei Tinódi Bubble Team nevű csapatot Sinka Zsófia erősítette. Nagy Gábor tanár úr ötlete, a felületi feszültség bemutatása és az ezzel kapcsolatos kísérletek elvégzése először elég furcsának tűnt, ám a sok gyakorlás során elértük a készségszintet az egyes kísérleteknél.

Először az eszközöket és anyagokat kellett elkészíteni. Kutatásokat végeztünk, tanultunk, gyakoroltunk.

Az ELTE-SEK díszterme ismerős volt: hasonló csapatok, ismeretlen kísérletekkel. Mi nagyon izgultunk, mert nem is egy, hanem 12 különböző kísérlettel készültünk.

A zsűrizés előtt a gyakorlás óráiban nagyon sok érdeklődőnek bemutathattuk a kísérleteink egy részét. A többit csak a zsűrizéskor adtuk elő, hogy meglepetés legyen.

A fiatalabb és az idősebb korosztály egyaránt érdekesnek találta bemutatónkat. A látogatók szavazatai is számítottak a végső eredménynél. 16.00 órakor a zsűri megkezdte munkáját, megtekintette a kísérleteket, meghallgatta a beszámolókat. A tizenkét kísérletünk mindenkinek tetszett.

Az utolsó kísérletben óriásbuborékokat készítettünk, ventilátorral juttattuk a nézők feje fölé a 60-80 cm átmérőjű, 2-3 m hosszú bubikat. A zsűri egyik tagja megemlítette, hogy ezt „nehéz lesz túlszárnyalni.” Hát, nem is tudta senki, első helyezést értünk el. Nagy Gábor tanár úr is nagyon büszke volt ránk.

Aki szeretné megnézni, kipróbálni a kísérleteket, megteheti a High-tech laborban Sárváron a Tinódi Gimnázium nyílt napján 2018. november 6-án és 7-én.

Szabó Gréta, Sinka Zsófia, Ács Dorka
10. A osztályos tanulók

Fényképek