« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
3D

„Te egy acél-faj szilaj istene,
nagy messzeségtől részeg Autó,
ki rémülten zörömbölsz és vicsorogva harapod a zablád!
Hámor-szemű, iszonyú, japáni isten,
te lángon és olajon élő,
te messze csillagokért égő,
feloldom ördöngös, töfötölő szíved
és óriás pneumatikod, hogy táncolj,
ujjongj a nagyvilág fehérlő ujjain.

”Marinetti, Filippo Tomasso: Óda a verseny-automobilhoz (ford.: Kosztolányi Dezső)

Talán azért jutottak eszembe Marinetti örökérvényű sorai, mert én is fellelkesültem. Történt ugyanis, hogy „MakerBot a tanteremben! – Iskolai 3D nyomtató” pályázatot hirdetett a  FreeDee 3D Printing Solutions Kft. A  2016. január végétől február végéig meghirdetett iskolai pályázatunk lezajlott.  A 11 elnyerhető gépért összesen 413 iskola jelentkezett, bizonyítva ezzel, hogy a 3D nyomtatás jelentősége, lehetőségei és alkalmazási területei jól ismertek és vonzóak a diákok és a pedagógusok számára egyaránt. Na, ebben a pályázati körben nem nyertünk.

Majd jött a felajánlás, vegyünk részt egy ingyenes továbbképzésen a FreeDee 3D Akadémia szervezésében. S lőn: kiokosodtunk, csatlakoztunk a kezdeményezés Facebook csoportjához. Fokról – fokra az is kiderült, hogy Szombathelyen a Horváth Boldizsár Kollégium gyarapodott egy MakerBot Replicator 2 géppel. Virtuális kiállításuk így ki tudott lépni a valóságba is: Titán körmöstraktort, a Surány-Paty-i aranykorongot, a szombathelyi Szent Márton kutat, a XIII. századi szombathelyi várat (illetve mindezek kicsinyített, méretarányos modelljét) nyomtatták ki, majd mutatták be május 25-én projektnapjukon.

Mindeközben, ahogy egy jó, fordulatos regényben illik, a háttérben zajlottak az események: óriásit lépett előre a 3DTech az Iskolákban projekt azzal, hogy az alapító FreeDee Printing Solutions-höz csatlakozik a 3D nyomtatás két másik fontos magyar szereplője, a CraftUnique és a Leopoly. A 3DTech az Iskolákban projekt június elsején újabb 10 magyarországi iskolát szerelt fel egy-egy 3D nyomtatóval, ezek között voltunk mi is! Egy csúcsminőségű  CraftBot PLUS 3D nyomtatót vehettünk át június elsején Budapesten.

Mire fogjuk használni? Nyomtatunk egy verseny-automobilt!  Töltöttünk is már le egy McLarent a Thingivere honlapról, amelyen több nyomtatható változat is található (http://www.thingiverse.com/thing:3425). Már csak ki kell nyomtatni...