« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Békamentés eredménye

1. Adatok:

  • időpont: 2016.03.06 - 2016.04.22
  • részt vevő diákok: 53 fő
  • A megmentett békák száma: 167 db

2. A békák száma

Az idei mentési szezonban feltűnően kevés békát kellett megmenteni. A korábbi évek több száz békája után a 167 db nagyon alacsony számnak látszik. A vonulás elmaradásának több oka is lehet. Egyrészt az idei szokatlanul enyhe tél miatt lehet, hogy a békák a tó környékén maradtak, mert nem volt szükségük a mélyebb avarra a teleléshez. Másrészt, mivel a visszavonulásról nincsenek adatok (nem jelentkezett egyik évben sem a tömeges elpusztulás nyár végén vagy ősszel, ezért nem is szerveztünk békamentést ebben az időszakban.), még az is előfordulhat, hogy a kétéltűek nem is szoktak visszatérni az erdőbe. Harmadrészt, a mentési terület mellett a turisztikai fejlesztések következtében egy mesterséges tó került kialakításra, amely lehet, hogy ”befogadta” a párzásra vonuló állatokat. A következő év mentési adatai el fogják dönteni a kérdést, és azt is, hogy érdemes-e ilyen létszám mellett megszervezni a békamentést.

3. A békék faji megoszlása

Többéves tapasztalat szerint a legtöbb megmentett béka a barna varangyok közül kerül ki, és ezt az idei év is alátámasztotta. A kecskebéka foglalja el a második helyet a rangsorban, amelynek nagyon sokféle megjelenési formája van. A dalban is megjelenő béka igazából a kis tavibéka és a nagy tavibékák természetes hibridje. A levelibékák ritkán esnek a csapdákba, ezért, mint ahogy a korábbiakban is, itt félrehatározott példányokról lehet szó. Mocsári békát nem találtak a diákok.

4. A békák vonulása délelőtt és délután

Az előző évekhez hasonlóan a békák vonulási kedve inkább a hajnali, reggeli órákban volt a nagyobb.  Az egyik márciusi délutánon ugyanakkor 15 békát is találtak a diákok. Ha megnézzük a hőmérsékleti adatokat, akkor láthatjuk, hogy ezen a napon hűvösebb volt a délután. Talán ezzel magyarázható a nagyobb vonulási kedv.

5. A békák vonulása és a hőmérséklet

A békákat a tavaszi emelkedő hőmérséklet csalogatja ki a telelő helyükről, ugyanakkor a nagyon hideg reggelek és a melegebb, szárazabb délutánok nem hozzák meg a kedvüket a vándorláshoz. Az ingadozások ellenére az ábrán jól kirajzolódik egy vonulási csúcsidőszak, amely idén március végére volt tehető.

6. Képek

Íme a békamentő csoportba feltöltött képekből egy kis ízelítő. A munka során a diákok között egy verseny is zajlik minden évben A legjobb békafotó címért. Az idei évben Hujber Virág 10.A osztályos tanuló nyerte el a címet és a vele járó pénzjutalmat. A képek készítése a határozás miatt is fontos. Sokszor humoros vagy érdekes képek is készülnek. Ilyen például a második kép, ahol egy békán utazó pókot csípett el Geiszter Martin 10.D osztályos tanuló.

Barna varangy (A képet Hujber Virág 10. A osztályos tanuló készítette)

A potyautas (pók egy kecskebéka hátán) (Fotó: Geiszter Martin 10.C)

Kecskebéka (Fotó: Eredics Vivien 11.D)

Barna varangy (Fotó: Horváthné Tischler Noémi)