« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tinódi–Szeibert pályázat 2023/2024

Az idén három kategóriában hirdettük meg a Tinódi-Szeibert pályázatot: prezentáció, vers és képzőművészet. Nagy örömünkre - a 9. évfolyam aktivitásának köszönhetően – mindhárom kategóriában számos alkotás készült, végül négy vers, három prezentáció és két képzőművészeti pályamű vetélkedett a legjobbaknak járó díjért.

A vers témája kapcsolódott Tinódi munkásságához, amelyre a cím is utalt: Krónikások régen és ma. Még egy szempontot kellett figyelembe venniük a pályázóknak, nevezetesen, hogy a sorkezdő betűk összeolvasva kiadják a Tinódi-Szeibert pályázat feliratot. Bár a téma ugyanaz volt, mindenki másképp közelítette meg, és ily módon teljesen eltérő alkotások születtek. A diákok még a kihívást jelentő sorkezdő „y” betűvel is megbirkóztak. Alkotásaik tükrözik gondolkodásmódjukat, világlátásukat, tájékozottságukat. Gazdag szókincs, árnyalt, sokszínű nyelvhasználat tanúskodik nyelvi képességeikről.

A prezentációban a különféle Tinódi ábrázolásokat kellett bemutatni. Mindhárom pályázó a sárvári alkotásokkal kezdte, de képet kaphattunk arról, hogy milyen sok Tinódi-szoborral találkozhatunk Magyarországon, illetve a határon túli területeken is. Így az ábrázolások segítségével képzeletben Tinódi útját járhatták végig a gyerekek.

Iskolánk humán munkaközösségének tagjai értékelték a pályamunkákat.

Vers kategória

1. helyezett

Marton Márton 9.B osztály

Gál Zalán 9.B osztály

2. helyezett

Tóth Lilien 9.B osztály

3. helyezett

Csabai Nóra 9.B osztály

Csabai Nóra 9.B
Gál Zalán 9.B
Marton Márton 9.B
Tóth Lilien 9.B

 

Prezentáció

1. helyezett

Gál Karolina 9.A osztály

2. helyezett

Szentgyörgyi Áron 9.A osztály

3. helyezett

Takács Benedek 9.A osztály

 

Szentgyörgyi Áron 9.A
Gál Karolina Kitti 9.A
Takács Benedek Sándor 9.A

 

Pernecker Csilla
szaktanár

 

 

 

Az idei képzőművészeti pályázat témája, ha modern formában is, kapcsolódott a történelmi gyökerekkel rendelkező címerekhez, hiszen olyan képet kellett tervezni, amely szimbólumok segítségével bemutatja az alkotó személyiségét, személyiségének sokszínűségét.

Sok-sok rajz közül két művet választottunk ki, ezek alkotói az idei Tinódi-Szeibert pályázat képzőművészeti kategóriájának díjazottjai.

Egyikük Gál Karolina 9.B osztályos tanuló, aki személyiségének sokszínűségét remekül érzékelteti alkotásán. Gratulálunk, hiszen sokszínű tehetségét Karolina azzal is bizonyította, hogy pályázatunk két kategóriájában is kiemelkedő pályamunkát hozott létre.

A másik alkotó Őri Dorka a 10.A-ból. A címerek szimbolikus színeit felidézi művén, hogy négy különböző színű golyóstollal dolgozott. Ez a technika ugyanakkor lehetőséget adott finoman árnyalt grafikai felületek kialakítására is.

Karolina és Dorka munkáját átgondolt kompozíció, műgonddal kidolgozott részletek jellemzik. Az alkotók rajzaikhoz kapcsolódó gondolatai elolvashatók a honlapon, pályaműveik az ének-termet fogják díszíteni.

 

Őri Dorka

A lusta, ugyanakkor kíváncsi macska, aki gyakran a felhők között jár, mégis nyugalmat lel az olyan dolgokban, mint a rajzolás és horgolás. (Őri Dorka 10.A)

 

Gál Karolina

Nagyon élveztem a pályázatra való rajzolást főleg, hogy egy kicsit meg volt kötve a kezünk: négy féle színt használhattunk és mindezt tollal.

Önmagunk szimbolikus jellemzése volt a cél, egyfajta címer tervezése.

Én egy napraforgó mezőre kitekintő szobát rajzoltam.

A helyiségben megjelenik a zene szeretete, fuvola és egy kottatartó formájában. Jobb oldalt áll egy könyvespolc telis tele bezárt könyvekkel. Becsukva a könyv megőrzi titkát. Kinyitva a tartalom hozzáférhető annak számára, aki kutatja. Bal oldalt a falon Piet Mondrian inspirálta kép függ. Ezzel a művészetek iránti tiszteletem szerettem volna kifejezni. Növények minden mennyiségben! Számomra sokkal befogadóbbá tudnak tenni egy életteret. A rajz egyik fő motívuma talán az ablak lett. A levegőre és a fényre való nyitottságával az ablak a befogadókészséget szimbolizálja. Az ablakból láthatóak a jelen esetben piros napraforgók melyek arra fordulnak amerről a legtöbb fényt kapják. Meghatározó szimbólum még a spirálból kiinduló Nap. Ez a csigavonal a folyamatos emberi fejlődést jelképezi. (Gál Karolina 9.A)

Grodvaltné Martos Veronika
vizuális kultúra szaktanár

 

 

 

 

Felhívás:

  1. Gyűjts össze és PPT-ben mutass be a névadónkat, Tinódit ábrázoló képzőművészeti alkotásokat (szobrok, festmények stb.)!
  2. Írj verset „Krónikások régen és ma” címmel! Megadjuk a verssorok kezdőbetűit (Tinódi–Szeibert pályázat), témájára a vers címével utalunk. Várjuk 22 soros versedet Tinódiról és napjaink „krónikásairól”!
  3. Tervezz olyan képet, amelyben szimbólumok segítségével mutatod be a személyiséged sokoldalúságát!

Szaktanáraidhoz lehet segítségért fordulni.

A PPT-t történelemtanárodnak add át.

A verseket nyomtatott formában Pernecker Csilla tanárnő gyűjti.

A személyiségedet bemutató képet Grodvaltné Martos Veronika tanárnőnél adhatod le.

 

A pályázat beadásának határideje: 2024. január 15.