« 2024. március »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Idegen nyelvi munkaközösség

Utazások

Munkaközösségünk két tagja a Gabbiano Travel szervezésében október 23-24-én egy nyelvtanároknak szervezett osztrák kiránduláson vett részt Lackenhofban, ahol az ingyenes vendéglátáson túl angol és német nyári nyelvi táborok szervezéséről kaptak információkat.

Ebben a tanévben is sikerült néhány tanulónak kipróbálnia angol nyelvtudását anyanyelvi környezetben, mivel 10 diák és kísérő tanáruk az őszi szünetben Anglia/Wales tanulmányúton vett rész, melynek részleteiről diákok írtak összefoglalót. A következő út előkészületei is zajlanak már. Erre szeptember második felében kerül sor, és több mint 30 diák fog utazni három kísérő tanárral.

Január 5-én a díszteremben „Bejártuk a világot” címmel Kovács Beáta és 3 diákja tartott képes élménybeszámolót Wales-ről, Sárvári Anita Kanadában tett kirándulásáról mesélt, Molnár Barbara, egykori diákunk, egy amerikai nyári táborban szerzett élményeit osztotta meg diákjainkkal és a szép számban megjelent vendégekkel. Végül, de nem utolsó sorban Hevér Mihályné igazgató New York-i beszámolóját hallgathattuk meg. Február 9-én Tóth János, az iskola egykori tanára tartott élvezetes előadást ausztráliai utazásáról sok-sok színes képpel illusztrálva.

Továbbképzések

Kovács Beáta és Némethné Rádl Krisztina angoltanárok továbbképzésen vettek részt november 15-17. között A tehetség felismerése és gondozása címmel.

Májusban öt nyelvtanárunk ITK Origó típusú vizsgáztatói képzésen vett részt, így összesen már 8 tanárunk vizsgáztathat novembertől ebben a vizsgatípusban. Kovács Bea még egy tanfolyamot bevállalt májusban Az Excel és a Powerpoint alkalmazási lehetőségei címmel.

Nyelvvizsgák

Ebben a tanévben 5 alkalommal szerveztünk középfokú és felsőfokú ECL típusú nyelvvizsgát. A következő tanévtől viszont már ELTE ITK (Origó) típusú nyelvvizsgát is lehet tenni iskolánkban, mivel sikerült megszerezni az akkreditációt ehhez a vizsgatípushoz is.

A 2010/11-es tanévben is szépen gyarapodott a nyelvvizsgával rendelkező tanulók száma. A cikk írásának időpontjában 27 német és 63 angol középfokú nyelvvizsgával rendelkező diákunk volt. Különösen szép teljesítmény a két nyelvvizsga megszerzése, melyet gimnáziumunk alapítványa is támogat. Ebben a tanévben Sásdi Katalin (14.U), Varga Zsófia és Németh Lilla (13.A), Kovács Eszter, Láng Boglárka, Smidéliusz Dóra, Németh Dorián és Keszei Balázs (12.B), valamint Hajas Bálint (10.B) rendelkezett két középfokú C típusú nyelvvizsgával. Sikeres felsőfokú komplex nyelvvizsgát tett angol nyelvből Molnár Péter és Pénzes Evelin (13.A), illetve Károlyi Lilla, Takács Tünde és Borzon Tibor (12.B). Német nyelvből Hajas Bálint (10.B) tett sikeres felsőfokú nyelvvizsgát.

Idén májusban 81 végzős tanuló jelentkezett középszintű érettségi vizsgára angol nyelvből és 59 tanuló német nyelvből. Angolból 8, németből 3 tanuló vállalta az emelt szintű megmérettetést. Összesen 11 alsóbb éves tett előrehozott nyelvi érettségit.

Ebben az évben is voltak olyan szorgalmas diákok, akik még egy harmadik nyelvvel is megismerkedtek, ill. fejlesztették tavaly elsajátított ismereteiket. A francia nyelvet heti 2 órában szakkör formájában tanulták Dhellemné Bárdosi Zsuzsanna tanárnő segítségével.

Munkaközösségünkből Kovács Beáta tanárnőt idén is felkérték emelt szintű érettségi bizottság elnökének, ill. vizsgáztató tanárának. Van Waardenné Csete Ildikó pedig érettségi elnökként fogja iskolánkat képviselni.

Némethné Rádl Krisztina
munkaközösség-vezető

 

 

ORIGO Nyelvvizsgák iskolánkban

2011. április-május hónapokban három német és két angol nyelvtanárunk vett részt Origó típusú nyelvvizsgáztatói képzésben, aminek köszönhetően az ősztől iskolánkban is elindul a vizsgák szervezése. Előre láthatólag a következők lesznek a vizsgahónapok: november, január, március és május. Tehát négyszer is lesz lehetőség a megmérettetésre, kinek-kinek a felkészültségétől függően.

Nemcsak a középfokú nyelvvizsga szintet érdemes megugrani, hanem már hamarabb is lehet ismerkedni a vizsgatípussal, ha a diákok vállalják az alapfokú nyelvvizsgát. Ha így döntenek, akkor lehetőség van mind a szóbeli, mind pedig az írásbeli tudásuk objektív lemérésére, ill. azon területek felismerésére, ahol még szükséges az erősítés. De mindenképpen érdemes megpróbálni, hiszen sikerélményt nyújt egy alapfokú nyelvvizsga megléte, és erőt ad a további kitartó munkához.

Az elmúlt pár évben sokat változott a hírhedt ’Rigó utcai nyelvvizsga’, és a hiedelmekkel ellentétben most már ez is sokkal kommunikatívabb lett, és természetesen azt méri, amit egy jelentkező tud és a vizsgán előad. Tehát bátran neki lehet rugaszkodni.

A vizsgával kapcsolatos információk a www.itk.hu oldalon mindenki számára elérhető.

Természetesen továbbra is lehet ECL vizsgára jelentkezni, melyet februárban, áprilisban, októberben és decemberben tartunk.

Györgyiné Körösmezei Ágnes
nyelvtanár