« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Harminchetedik túlélőtúra - Balaton-felvidék és a Tihanyi-félsziget

Időpont

2023. 09. 29. – 2023. 10. 01.

Résztvevők

Németh Gergő (9.A), Csizmazia Máté (9.A), Hajdu Boglárka (9.A), Nagy Viktória (9.B), Horváth Míra (9.B), Katona Áron (9.B), Östör-Kovács Ábel (9. B), Auer Barnabás (9. B), Grádvohl Péter (10.B), Molnár Lilien (10.A), Papp Csongor (11.A), Sélley Máté, Horváthné Tischler Noémi, Horváth Péter, Vigh Viktor

Útvonal

Sárvár – Monoszló – Dörgicse – Tihany – Veszprém – Sárvár

Részletes útvonal turistajelzésekkel

Monoszlóról kék négyzet, majd kék a Hamuházi-forrásig. Innen kék, majd zöld, végül piros jelzésen Dörgicsére. A faluból a sárga jelzésen a Tihanyi-félszigetre. A barátlakásoktól zöld jelzésen a településig. A Belső-tó partjáról narancssárga kereszten, majd zöld kereszten, végül zöld jelzésen vissza Tihanyra.

Védett területek

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Bakony-Balaton Geopark

Részletes túraleírás

A tinódis túlélő túrák valójában nagyhátizsákos trekking túrák. De mit is jelent ez igazából? Mivel idén 8 kilencedikes diák is kipróbálta magát a Tinódis Túlélő Túrán, ezért először mesélek a kedves olvasóközönségnek az ilyen túrák mibenlétéről. Miért is nevezem túlélő túrának ezeket a kirándulásokat?

Kezdjük a felszereléssel! A hátizsákban minden benne van: sátor, hálózsák, polifoam, ruha, több napi élelem és a kiegészítők. Vízzel együtt akár 20-25 kg-os is lehet a teher, amit a vállunkon viszünk. Egy hétköznapi halandó már a gondolattól is visszariad, hogy a természetben fog aludni, tisztálkodni. Persze sokan kacérkodnak a gondolattal, de a megvalósításig – túravezető, felszerelés, társak hiánya miatt – nem jutnak el. Itt a Tinódiban ezt mind biztosítjuk a diákoknak.

Azok számára, akik beneveznek a túrára, általában az az első megrázó élmény, amikor felveszik a hátizsákot. Nem hiszik el, hogy ezzel akár egy kilométert is képesek lesznek majd megtenni. Az első ilyen túra a legnehezebb, és mindig a legemlékezetesebb is! Először a testi tünetek jelentkeznek: a vállunk majd leszakad, a cipőnk – amit eddig kényelmesnek gondoltunk – feltöri a lábunkat. A polifoamon való alvástól fáj az oldalunk, a napon leéghetünk, este fázhatunk a sátorban és mindenféle élősködő szívhatja a vérünket.

Mindezeken túl egy ilyen túra a lelki, szellemi erőnlét próbája is. Mivel ismeretlen helyen vagy, nem tudod pontosan, milyen távolságot kell megtenni, hogyan tartalékold az energiád. Az agyad legszívesebben feladná. Minden pihenőt vársz és nem akarsz továbbmenni. Megéri az ilyen szenvedés? A válasz: igen! Ez egy igazi önismereti tréning, ahol megismered a határaidat. A természetjárás szabadságát is megtapasztalhatod, hiszen a teljes felszerelés miatt bárhol letáborozhatsz. Magyarország legszebb tájait járjuk végig, és olyan helyekre is eljutunk, amit csak gyalog lehet megközelíteni.

Most pedig kicsit konkrétabban az idei őszi túráról dióhéjban. Szeptember végén a Balaton-felvidéken és a Tihanyi-félszigeten túráztunk. Péntek délután Monoszlóra buszoztunk, és ötkilométeres túra után a Hamuházi-forrás mellett aludtunk az erdőben. Másnap a reggeli szarvasbőgést és a reggelit követően – kellemes őszi szélben – felmásztunk a bazaltból álló Halom-hegyre a Kossuth kilátóhoz. A gyönyörű napsütés és a Balaton hűséges társakként végig keretbe foglalták a panorámát. A Tapolcai-medence vulkanizmusát bemutató tanösvényen leereszkedünk Dörgicsére, ahol megnéztünk két középkori templomromot és egy mészkőszurdokot (Kű-völgy). Az ebéd után átsétálunk a Tihanyi-félszigetre és a barátlakásoknál aludtunk. Az éjszakai túra a sátorhelyre jól megtépázta a csapatot! Vasárnap a félsziget különleges utóvulkáni formáit, a gejzírkúpokat (Aranyház a legismertebb) tanulmányoztuk egy körtúra keretében.

Ha egyszer eljössz egy túlélőtúrára, igen intenzív élményekben fogsz részesülni! Akár pozitív, akár negatív, de igen intenzív élményekben, amelyeket egy életen át nem felejtesz el!

Vigh Viktor
biológia-földrajz szakos tanár