« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
PÉNZ7 a gimnáziumban

A tavalyi évhez hasonlóan a tematikus hét keretében idén is csatlakoztunk a Magyar Bankszövetség és a Pénziránytű Alapítvány együttműködésében meghirdetett PÉNZ7 programjaihoz. A szervezők többek között így fogalmazzák meg missziójukat, küldetésüket, a témahét célját:

„– felhívni a figyelmet a pénzügyi tudatosságra, a pénzügyi kultúra fejlesztésének fontosságára, a vállalkozói kedv megteremtésének, az üzleti ismeretek megalapozásának lehetőségére,

– a pénzügyi ismeretek mellett helyet adni a vállalkozói kompetenciafejlesztés és a vállalkozói ismeretek bevezetésére az iskolákban,

– országos szakmai önkénteshálózat kiépítésével és a programba való bevonásával támogatni a pénzügyi, vállalkozói oktatás élményalapú megvalósulását,

– széleskörű szakmai összefogás megteremtésével segíteni a különféle, pénzügyi, vállalkozási edukációs projektek terjedését, hasznosulását.” (www.penz7.hu)

Iskolánk a Kereskedelmi és Hitelbank sárvári fiókjának igazgatójával egyeztetve külső előadót hívott, hogy így még hitelesebb legyen a diákok tájékoztatása, olyan emberek álljanak a tanulók elé, akik maguk is pénzügyi szakemberek, és saját tapasztalataikkal még kézzelfoghatóbbá tudják tenni a pénzügy világát.

A 2024-es év egyik témája és célkitűzése – „Pénzügyi életleckék” – kapcsán a hitelfelvétel fogalmával, előnyeivel, hátrányaival, a megtakarítási formákkal ismerkedtek meg a tanulók 5 osztályban. Az elmélet mellett az előadó irányításával különböző esettanulmányokon keresztül csoportmunkában foglalkoztak a diákok a felvetett problémákkal, helyzetekkel. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a témához igazán olyan diákok szóltak hozzá, akiket otthon is bevonnak a családi költségvetés tervezésébe. Az viszont örömteli, hogy a végzősök közül a diákhitel formáival már sokan tisztában voltak.

Fontosnak tartjuk, hogy minél többet beszéljünk e témáról a diákokkal, hiszen a pénzügyi tudatosság, a pénzzel való okos, értelmes bánásmód ott van életünk minden szakaszában.

A pénzügyi szakember által tartott foglalkozásokon kívül a szaktanárok a tematikus hét szervezéséért felelős kollégáktól kaptak egy linkgyűjteményt, melyek a különböző tantárgyakhoz kapcsolódóan adtak ötleteket.

Egyik angolórán pl. az alábbi linken https://www.penz7.hu/penz7-kviz.cshtml elérhető tesztet oldották meg a diákok fejlesztve tudásukat alapvető pénzügyi fogalmakkal, melyeket lefordítottunk angol nyelvre is.

Szijártóné Lepsényi Ildikó és Póczikné Kiss Adél