« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Rajzszakkörösök a Renoir kiállításon

Festő és modelljei, test és lélek, stafétabot és vörös kanapé. A Renoir kiállításon jártunk

2023. 11. 08-án a rajzszakkör felkerekedett, hogy világot lásson. A nagyvilág egyik nagy festőjének, az impresszionizmus egyik leghíresebb képviselőjének, Renoirnak a műveit a Szépművészeti Múzeumban lehet megnézni január 7-ig.

Hogy telt a napunk? Hogy legyen energiánk a szellemi élményekhez, először testünket tápláltuk, csak ezután léptünk be a néhány éve megújult Szépművészeti Múzeumba. Amellett, hogy fantasztikus térélmény betérni ide, a múzeum látogatóközpontként is kiváló. Több kiállítóteret is végig tudtunk böngészni, hosszú órákat töltöttünk el itt, mert volt hol pihenni, feltöltődni közben. Az épületnek saját kávézója, vendéglője is van.

A Renoir kiállítás a hatalmas életművön belül a festő és modelljeinek kapcsolatára helyezi a fő hangsúlyt, a teljes munkásságból láthattunk meghatározó műveket. Bemutatták a művész magyarországi hatását is. Érdekes volt látni, hogy a századfordulón már több hazai műgyűjtő birtokában volt Renoir kép, a festőművész alkotásai már akkor szerepeltek hazai tárlatokon.

Ahogy fentebb már említettem, az időszaki kiállításon kívül felfedeztük az antik gyűjteményt is, betértünk, ámultunk a román csarnokban, végezetül, de nem utolsósorban, kipróbáltuk a fellengzősen extravagáns vörös kanapékat a múzeum központi csarnokában.

A művek párbeszéde a fiatal nemzedékben most már zavartalanul folytatódhat, a sárvári rajzszakkörösök átvették a stafétabotot.

Grodvaltné Martos Veronika
vizuális kultúra szakos tanár

 

 

Néhány élménybeszámoló erről a napról:

"Ahogy Renoirnak a modelljeire, nekünk is szükségünk van az életben példákra, tanmesékre. Világunk körkörös-folyamatos, és ebben a folyamatban szükségünk van egymásra. Rajzfakultációsként pedig szükségünk van a feltöltő kirándulásokra, és a művészettel töltött időre. Fontos, hogy megálljunk és csemegézzünk a csodákból, amikre a szürke hétköznapokban nincs lehetőség. Köszönöm, hogy a kirándulás részese lehettem!"

Palatinus Anna
12.B osztályos tanuló

 

 

"Péntekenként a rajzszakkörön az alkotás örömének élhetünk a gyakorlatban. Engem viszont az elméleti rész, a művészettörténet is nagyon érdekel, ezért nagy megtiszteltetés volt, hogy november 8-án a rajzszakkörösök maroknyi csapatának lehetősége nyílt megtekinteni a Renoir kiállítást Budapesten a Szépművészeti Múzeumban. Az időszaki kiállításon a festő szinte minden jelentős művét láthattuk, ezt követően a múzeum állandó kiállító tereit is bebarangoltuk, ezek közül számomra a Román csarnok volt a leglátványosabb. A tartalmas nap végén a hazaúton csapatépítő játékokat játszottunk. Nagy elődök munkáit látva feltöltődve és inspirálódva tértünk haza."

Gál Karolina
9.A osztályos tanuló

 

 

"Nagyon élveztem a többiekkel az utat Budapestre, és a kiállítás is csodálatos volt. Rengeteg képet készítettem, minden képnél megálltam, mert mindegyiken volt valami, ami megfogott és tanulni tudtam belőle."

Szalai Sára
11.B osztályos tanuló