« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Harmadszor is: a megújuló energiák nyomában

Január 26-án ebben a tanévben már második alkalommal érkezett iskolánkba 13 hetedik és nyolcadik osztályos diák a Rábapatyi Arany János Általános Iskolából. Szó szerint a bőrünkön érezzük a projekt témáját, ami az energiatakarékosság.

A megszokott módon a balesetvédelmi oktatás után a „Nyitott iskola” projektet ismerhették meg a tanulók. E program célja az energiakutatás. Vendégeink feladata az volt, hogy a 11. osztályos természettudomány fakultációsok által Győrben, a Mobilisban készített szélerőmű modelleket „túlszárnyalva” jobb teljesítményértékeket érjenek el egy új propeller tervezésével és kivitelezésével. A feszültség és áramerősség értékeket NeuLog dataloggerrel mérték. Ezt követően bemutatásra került a „sörkollektor”, azaz sörösdobozokból összeszerelt „naplopásra” alkalmas szerkezet is.

A foglalkozás a Barabás György Műszaki Szakképző Iskola DKA laborjában folytatódott. Itt napelembemutatóval és legórobot programozással tehették próbára képességeiket az ifjak. Egy macskaugrásnyi séta a botanikus kertig, ahol az ERTI környezetbarát faaprítékoló kazánját tekinthették meg a nebulók. Nem véletlen a választás, mert az ERTI (Erdészeti Tudományos Intézet) ismert a nyárfanemesítő (energianyár) programjáról is: köztudott, hogy kis hazánk energiában szegény, a biomassza felhasználásával, az „energianyárral” viszont etetni lehetne ezeket a kazánokat. A nagy hideg után jólesett a technikum tanulói által készített jóféle forró tea és piskótatekercs. Köszönet Nagy Marietta tanárnőnek és tanítványainak, valamint Gabi néninek a finomságokért. A felfrissülés után a tanulók még egy kicsit a biolaborban munkálkodtak a megkezdett szélturbina modellen.

Tudásban gyarapodva, élményekkel gazdagodva vitték magukkal a kisdiákok iskoláink üzenetét: Sárvár mindenkit tárt karokkal vár!

Nagyon szépen köszönjük Németh-Mándli Adrienn tanárnőnek a remek képeket!