« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tudományos játszóház a laborban

Január 19-én, csütörtökön nagyüzem volt iskolánk Bodó Béla laboratóriumában. Először a gárdonyis diákok két csoportja érkezett a szokásos természettudományos gyakorlatra, majd a Nádasdy Tamás Általános Iskola negyedikesei vették birtokba termeinket. Hogy megalapozzuk a pozitív hozzáállást, egy kis uzsonnát fogyaszthattak a tankonyhán: ők maguk állították össze a gyümölcshabos fánkocskát, mellé málnateát ittak. Köszönet Nagy Marietta tanárnőnek és tanítványainak, valamint Gabi néninek a segítségért.

Eztán következett a lényeg: a játék! Egy kis intermezzo a részletek előtt: miért járnak a gimibe játszadozni és a technikumba teazsúrra oly lelkesen a lurkók? Közösen veszünk részt a győri Mobilis („Élményközpont”) koordinálta „Nyitott iskola” nemzetközi projektben. A program a „Fizika mindenütt” címet viseli és a játszótéri játékok fizikai hátterének megismeréséről szól. A kisdiákok már kiválasztották a játszóterüket, kísérleteztek a biolaborban tojásokkal, kirándultak Győrbe a Mobilisba. A mostani gyakorlaton Gacs Miklós tanár úr avatott kalauzolásával vetették bele magukat a szórakozva tanulásba. A fizikai jelenségek közül a súrlódást (súrlódás csökkentése légpárnás rúdon), a forgó mozgást (bemutatva centrifugagéppel), a lendületmegmaradást, -átadást Newton-féle golyókkal és a centripetális erőt (függőleges körpályán mozgó golyókkal) tanulmányozhatták a nebulók.

Az élményektől kipirulva, tudással gazdagodva tértek haza vendégeink. Visszavárjuk őket egy újabb kísérletsorozatra, mert iskolánk és a biolabor tárt karokkal vár!

A videót kolléganőnk, Mágócsy-Völgyi Eszter készítette.