« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A megújuló energiák nyomában

December 15-én érkezett iskolánkba a Szent László Katolikus Általános Iskolából az a 15 diák, akik részt vehettek a címben említett vadonatúj programunkban. Nagyon aktuális témát feszegettünk a napjaikban tapasztalható energiaárak mellett.

Bevezetésként a gimnáziumi biolaborban a tanulók megismerkedhettek azokkal a gimnazistákkal, akik a „Nyitott iskola” projektet viszik a Tinódiban. E projekt célja az energiakutatás. Vendégeink feladata az volt, hogy a természettudomány fakultációs tanulók által Győrben, a Mobilisban készített szélerőmű modelleket „túlszárnyalva” jobb teljesítményértékeket érjenek el egy új propeller tervezésével és kivitelezésével. Ezt követően bemutatásra került a „sörkollektor”, azaz a sörösdobozokból összeszerelt, „naplopásra” alkalmas szerkezet.

A projektnap a Barabás György Műszaki Szakképző Iskola DKA laborjában folytatódott. Itt a megújuló energiaforrások, azok közül is a napenergia volt a középpontban. A napelemekről, azaz a napjainkban egyre jobban terjedő napenergia aktív hasznosításának egyik módjáról hallottak a diákok. A lego robotok mint energiát felhasználó gépek kerültek elő, amelyek programozás után önállóan beálltak a parkolóhelyre.

Egy kis séta következett az Arborétumig, ahol az ERTI környezetbarát faaprítékoló kazánját tekinthették meg az általános iskolások. Azon túl, hogy  szeretnénk ilyent karácsonyra (csak egy számmal kisebbet), az ERTI (Erdészeti Tudományos Intézet)  a nyárfanemesítő (energianyár) programjáról is ismert: országunk energiaszegény, a biomassza felhasználásával, az „energianyárral” lehetne etetni ezeket a kazánokat. Nem közvetlenül kapcsolódó megjegyzés, de dr. Borovics Attilával, az ERTI főigazgatójával hangzott el egy rendkívül gondolatébresztő beszélgetés az erdők jövőjéről Áder János (korábbi köztársasági elnök) podcastjében. Megtekinthető a következő webcímen:

https://mediaklikk.hu/podcast/kek-bolygo/cikk/2022/11/28/modellezik-a-jovobeni-fak-telepiteset-kek-bolygo-ader-janos-podcastja-60-resz/?fbclid=IwAR1Ivb2s7WRFvMhuAgpeIE0pHA7qvsq67j_kbGL-3fD52btR5MW4OogUQm0

Hogy teljes legyen a napunk, és egy kicsit felmelegedjünk, a technikum látott el bennünk jóféle forró teával, és mézeskaláccsal, amit az arra vállalkozók ki is díszíthettek. Ez a programrész olyan jól sikerült, hogy vendégeink nem akarták otthagyni a karácsonyi díszekkel felterített asztalt (amiben a későbbiekben írt kémia dolgozat is szerepet játszhatott).

Tapasztalatokban és élményekben gazdagodva kívánunk minden egyes olvasónknak kellemes, meleg ünnepeket és boldog, energiagazdag új évet! Sárvár és a laborkaland mindenkit szeretettel vár 2023-ban is!

Takács Attila
biológia–kémia szakos tanár