« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
NTA (biológia) nyári tábor

2022. június 20-22. között részt vehettünk az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium által szervezett biológia táborban két diák társammal együtt. Ebben a pár napban az ország különböző részéről érkező diákokkal együtt bővíthettük anatómiai, szövettani, molekuláris biológiai és élettani ismereteinket.

Az előadások minden reggel 9 órakor kezdődtek a szombathelyi gimnázium kijelölt laborjaiban. A három nap folyamán négy hosszabb foglalkozás keretében érdekesebbnél érdekesebb feladatokat oldottunk meg. Anatómia órákon számos boncolási gyakorlatot végeztünk el, amelyek nagyban hozzájárultak már meglévő tudásunk elmélyítéséhez. A szövettani gyakorlaton hasznos információk birtokába jutottunk, és rengeteg metszetet vizsgálhattunk mikroszkópok segítségével. Molekuláris biológián megismerkedhettünk a mikropipetta használatával, amely a későbbiekben számos kísérlet elvégzéséhez volt szükséges. Az élettani előadásokon testünk számos folyamatával ismerkedtünk, és néhány vizsgálatot is elvégezhettünk magunkon és társainkon is. Délben lehetőségünk volt a közeli menzán ebédelni. A foglalkozások minden nap délután 5 óráig tartottak.

Összességében a táborban rengeteg információval gazdagodtunk és számtalan új tapasztalattal térhettünk haza minden egyes nap végén. A hangulat is kellemes volt, rengeteg új emberrel ismerkedhettünk meg, még új barátságok is szövődtek a foglalkozások folyamán. A tudás, amit ebben a pár napban szereztünk, biztos vagyok benne, hogy nagy hasznunkra lesz a jövőben.

Mórocz Bálint
12.A osztályos tanuló