« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Sylvester birodalmában jártunk

Az elmúlt néhány irodalomórán a reformáció irodalmáról tanultuk. Ezzel a témával kapcsolatban hallgathattunk meg egy rendhagyó órát a Nádasdy Ferenc Múzeumban október 7-én, csütörtökön.

Sajnos az időjárás nem volt megfelelő, úgyhogy esőben, de lelkesen indultunk a Várba, ahol Szibler Gábor muzeológus mesélt nekünk először a Nádasdy vár díszterméről. Ezt követően megnézhettük a Sylvester János által használt nyomdagépet és nyomtatott Bibliájának egy másolatát. Nagyon érdekes volt hallani például arról, hogy milyenek voltak az iskolák városunkban több, mint négyszáz évvel ezelőtt. Rengeteg kérdést tettünk fel, aminek köszönhetően az óra vége felé olyan témákról is szó esett, mint a Báthory Erzsébethez kapcsolódó legendák, a középkori igazságszolgáltatás és a ma is fellelhető eredeti Sylvester-féle Bibliák holléte és ára. Szerintem az egész osztály egyetért abban, hogy nagyon gyorsan eltelt az ott töltött idő, és tovább is szívesen hallgattuk volna az előadást.

Amellett, hogy nagyon érdekes, hasznos is volt a múzeumban eltöltött óra, ugyanis az érettségi regionális témákhoz kapcsolódó tételéhez is sok fontos információ elhangzott. Köszönjük szépen Simonné Keszei Anita tanárnőnek, hogy megszervezte nekünk ezt a programot!

Hujber Fanni
10.B osztályos tanuló