« 2024. május »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Vízőrzők tanulmányi verseny

A "Környezetvédelem és fenntarthatóság a víziközmű szolgáltatók életében a klímaváltozás árnyékában" címmel megvalósított projekt keretében került meghirdetésre a „Dél-Pesti-Vasi Vízőrzők tanulmányi verseny”.

A projekt lehetőséget biztosított arra, hogy tanulmányi verseny formájában hívja fel a figyelmet:

  • a vízbázisvédelem különböző aspektusaira,
  • a szennyezések elkerülésére és a szennyvíztisztítás kérdéskörére,
  • a takarékos vízfelhasználásra,
  • a klímaváltozás és a vízgazdálkodás kapcsolatára.

Iskolánk 8 osztályának tanulói egy ún. V-Go applikációban történő regisztrációt követően egy online teszt kitöltésével teljesítették a versenyt.

Március 4-én két tréner 4-4 osztályban párhuzamosan tartott foglalkozásokat: 20 perc ráhangolást, bevezető beszélgetést követően a tanulók a V-Go Appban teljesítették a küldetést, melyhez saját telefonjaikat használták. A program sikeres futtatása előzetesen viszonylag sok energiabefektetést igényelt tanároktól, diákoktól egyaránt.

A kvíz kitöltését megelőzően a két fiatal tréner előadást tartott a bioszféra vízkörforgásáról, élettani és gazdasági jelentőségéről, valamint a vízkészlet rohamos fogyatkozását érintő súlyos problémákról is. Rengeteg meghökkentő tényre világítottak rá és számos lehetséges megoldással is megismertettek bennünket. Ugyan az előadók rendkívül segítőkészek és rugalmasak voltak, az előadások rövidsége miatt nem lehetett minden, a vízkészlettel kapcsolatos kérdéskörre kitérni, holott az applikációban elérhető kvíz helyes kitöltése rendkívül alapos ismeretanyag meglétét feltételezte és igényelte.

Összességében elmondható, hogy kellemes versenyélménnyel gazdagodtunk, és azzal az elhatározással fejeztük be a versenyt, hogy tudatosabban kezeljük és használjuk a rendelkezésünkre álló vízkészleteinket.

A mintegy 2300 középfokú intézményben tanuló közül Mórocz Bálint 11.A osztályos tanuló második helyezett lett. Nyereménye 4500 Ft-os Decathlon utalvány.

Gacs Alexandra
biológia szakos középiskolai tanár