« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
A pályaorientáció aspektusai

A Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szombathelyi Szolgáltatási Szakképzési Centrum és a Vas Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya 2018. november 9-én egy konferenciát szervezett Pályaorientációs Kerekasztal címmel, mely az Európai Szakképzési Hét programsorozat keretében valósult meg.

A konferencián az előadók többféle nézőpontból közelítették meg a pályaorientáció fogalmát. Kiss-Bauer Szilvia projektmenedzser a Szakképzési Központ Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programja (GINOP-6.2.3) keretében megvalósuló Digitális Közösségi Alkotóműhelyeket mutatta be. Tóthné Oláh Katalin klinikai gyermekpszichológus és családterapeuta a korai iskolaelhagyásról tartott előadást. Az ifjúságvédelem új lehetőségeiről Viszked Csaba okleveles szociális munkás beszélt, míg egy multinacionális nagyvállalat pályaorientációs gyakorlatáról Pozsonyi-Tóth Gabriella, a BPV HR szakértője mutatott be egy prezentációt.

A téma szakértői között természetesen pedagógusok is helyet kaptak, hiszen a megfelelő tanítási módszereknek fontos szerepük van a belső motiváció kialakításában, amely a pályaválasztás előszobája. „Hungarikumok a nagyvilágban” – Euroguidance díjas pályaorientációs jó gyakorlatát mutatta be Csépe Adrienn, a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnázium angol szakos középiskolai tanára. A Szakképzési Centrum meghívásának eleget téve iskolánkat én képviseltem. Prezentációm a gimnáziumunkban sikertörténetnek számító Utazás és turizmus tantárgy egyik eleméről, a GTTP Research Awardról (nemzetközi turisztikai verseny) és az arra történő felkészítés gyakorlatáról szólt.

A kerekasztal előadói és résztvevői egyértelműen sikeresnek könyvelték el a konferenciát, mivel ilyen sokféle aspektusból még egyik fórum sem közelítette meg a pályaorientációt.

Vígh Viktor
biológia-földrajz szakos középiskolai tanár