« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Országos 2. helyezés
Budapesti Corvinus Egyetem „Facsarj egy kis információt az adatokból!” adatelemző versenyén

A TinódiSqueezers csapat tagjai:
Horváth Bálint, Szabó Anna és Bánó Márk
11.A osztályos tanulók

Felkészítő tanár:
Grodvalt Ottó

A verseny három írásbeli fordulóból és egy döntőből állt. Az írásbeli fordulók egy-egy, a közgazdasági adatelemzés szempontjából kulcsfontosságú területet és módszert jártak körül az adatvizualizációtól a korreláció számításig. Nemcsak a feladatot és az adatokat kaptuk meg, hanem egy elég részletes háttéranyagot is, amelyből kiderült, hogy mit-miért-hogyan kell használni, és amúgy miért fontos ezekkel a problémákkal foglalkozni. Volt ugyan háttéranyag, de gondolkozni is kellett, sőt a kreativitásunkra is nagy szükség volt. A megoldások megtalálása sok időt igényelt, hiszen a háttéranyagokat el kellett olvasni, a feladatokat ki kellett dolgozni, közösen megvitatni, javítani, formába önteni.

90 csapat jelentkezett a versenyre, fordulónként feleződött a mezőny, a harmadik írásbeli forduló után másodikként kerültünk a döntőbe. 5 csapat mérkőzött meg egymással. Hasonló feladatokat kellett megoldani, mint a három fordulóban, viszont itt mindössze két és fél óra állt rendelkezésükre a diákoknak. Ebéd előtt számítógépen dolgozva kellett felkészülni a szóbeli bemutatásra a táblázatkezelőben megadott adatbázis alapján. Már az idő rövidsége is szelektálta a csapatokat. A szóbeli prezentáció során kiderült, hogy két csapatnak nem sikerült mind a hat feladatra megoldást találni. Így valójában a másik két csapat vált igazi vetélytárssá. Innentől kezdve a prezentáció és az előadásmód döntött. El kell ismernünk, hogy a győri csapat kommunikációs készsége jobb volt, így az előkelő második helynek örülhettünk.

Persze, volt nyeremény is! Fejenként 30000-30000 forintot kaptunk, de a legfontosabb, hogy ha problémákkal találod magad szembe és sikerül azokat megoldanod, egyértelműen bővül a tudásod és fejlődnek a képességeid.

Érdemes volt megmérettetni magunkat!

 

 

 

 


 

A Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara 2017 őszén hirdette meg középiskolások számára a „Facsarj egy kis információt az adatokból!” nevű versenyt. Grodvalt Ottó tanár úr hívta fel a figyelmünket erre a versenyre és nagyon megtetszett, ezért hárman a 11. A osztályból belevágtunk az adatfacsarásba: Bánó Márk, Horváth Bálint és jómagam, Szabó Anna.

A verseny három írásbeli fordulóból áll, melyeket e-mailben küldünk el a zsűrinek, és a legjobbakat a döntőre is behívják. Az első forduló feladatait novemberben kaptuk meg, ezek megoldására egy hónapot kaptunk. Ebben a fordulóban 120 ország egy főre jutó GDP-jét és iskolázottságát kellett vizsgálnunk. Ezek szemléltetésére grafikonokat, diagramokat készítettünk. Hosszú gondolkodás után elkészült a végleges elemzésünk, és 2 hét múlva meg is kaptuk az eredményt: 10 pontból 8-at értünk el. A második fordulóval ugyan már nehezebben, de végül megküzdöttünk. Balaton környéki benzinkutakról kaptunk rengeteg adatot és az ezek közti kapcsolatok jellegét kellett vizsgálnunk (például benzin és gázolaj ára, vagy nyitvatartás és benzinkút elhelyezkedése között). Meglehetősen bonyolult számításokat kellett elvégeznünk az összefüggések megértéséhez. Nagy örömünkre ebben a fordulóban a maximális 10 pontot értük el. Jelenleg a harmadik fordulóval próbálunk megbirkózni, melyben már 2 feladatot is meg kell oldanunk: az egyikben két légitársaság késve és pontosan érkező járatainak számát kell összehasonlítanunk, a másikban pedig 78 ország boldogságindexét és adókulcsát kell vizsgálnunk.

Eddig sok pozitív élményt szereztünk a versenyfeladatok megoldása során. Nagyon sok dolgot megtanulhattunk a közgazdász szakmával kapcsolatban. Reméljük, hogy az utolsó forduló is jól fog sikerülni, és elmehetünk a döntőre. Szurkoljatok nekünk!

Szabó Anna
11. A osztályos tanuló