« 2018. március »
H K Sz Cs P Sz V
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
A+ A-
TinódiSqueezers

A Budapesti Corvinus Egyetem Közgazdaságtudományi Kara 2017 őszén hirdette meg középiskolások számára a „Facsarj egy kis információt az adatokból!” nevű versenyt. Grodvalt Ottó tanár úr hívta fel a figyelmünket erre a versenyre és nagyon megtetszett, ezért hárman a 11. A osztályból belevágtunk az adatfacsarásba: Bánó Márk, Horváth Bálint és jómagam, Szabó Anna.

A verseny három írásbeli fordulóból áll, melyeket e-mailben küldünk el a zsűrinek, és a legjobbakat a döntőre is behívják. Az első forduló feladatait novemberben kaptuk meg, ezek megoldására egy hónapot kaptunk. Ebben a fordulóban 120 ország egy főre jutó GDP-jét és iskolázottságát kellett vizsgálnunk. Ezek szemléltetésére grafikonokat, diagramokat készítettünk. Hosszú gondolkodás után elkészült a végleges elemzésünk, és 2 hét múlva meg is kaptuk az eredményt: 10 pontból 8-at értünk el. A második fordulóval ugyan már nehezebben, de végül megküzdöttünk. Balaton környéki benzinkutakról kaptunk rengeteg adatot és az ezek közti kapcsolatok jellegét kellett vizsgálnunk (például benzin és gázolaj ára, vagy nyitvatartás és benzinkút elhelyezkedése között). Meglehetősen bonyolult számításokat kellett elvégeznünk az összefüggések megértéséhez. Nagy örömünkre ebben a fordulóban a maximális 10 pontot értük el. Jelenleg a harmadik fordulóval próbálunk megbirkózni, melyben már 2 feladatot is meg kell oldanunk: az egyikben két légitársaság késve és pontosan érkező járatainak számát kell összehasonlítanunk, a másikban pedig 78 ország boldogságindexét és adókulcsát kell vizsgálnunk.

Eddig sok pozitív élményt szereztünk a versenyfeladatok megoldása során. Nagyon sok dolgot megtanulhattunk a közgazdász szakmával kapcsolatban. Reméljük, hogy az utolsó forduló is jól fog sikerülni, és elmehetünk a döntőre. Szurkoljatok nekünk!

Szabó Anna
11. A osztályos tanuló