« 2022. augusztus »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tanulmányút – Sárvár – Ság-hegy
"Vulkán és méz"

A Szlovén-Magyar Európai Uniós (SI-HU) pályázat keretében október 27-én ismét tanulmányúton vehettünk részt.

Tanulmányutunk első helyszíne a Ság-hegy volt. Az újonnan átadott Kemenes Vulkánparkban Rövid Gergő 11. A osztályos tanuló vezetett minket. Gergő a Marcal-medence geoturizmusa c. előadásával november 9-10-én részt vesz a Miskolci Egyetemen rendezett Földtudományi Diákkonferencián. Az egykori bánya kiváló lehetőséget biztosít a vulkánok működésének tanulmányozására. A helyszín egyben lebilincselő is. Nem véletlen, hogy pár évvel ezelőtt egy amerikai szuperprodukció – az Eragon – egyik forgatási helyszíneként is szolgált. Lassan végigsétáltuk a tanösvényeket, majd visszaindultunk Sárvárra.

Sárváron a Gimnáziumban egy finom, egészséges ebédet fogyasztottunk el.
(Menü: joghurtos, szőlős, barackos halkoktél; tavaszi csirkeragu leves; sertésborda Dubbary módra, gombával töltött gombafejek rántva párolt rizzsel; sárgarépatorta csipkeízzel és mandulával.)

"Fürdő és vásár"

A természetes eredetű táplálékok közül az egyik legegészségesebb a méz. Természetes édesítőként a fogakat nem rontja, nyomelem tartalma alapján az immunrendszert erősíti. A mézfogyasztási szokásoknál és egészségügyi hatásainál a méz készítése még érdekesebb. Alkalmunk volt egy méhészetbe ellátogatni. Dávid Ferenc kísérőnk jó házigazda módjára bevezetett minket a méhészkedés rejtelmeibe, sőt nagyon sok érdekes dolgot megtudtunk a méhek biológiájáról, valamint a növénytermesztés és a méhészkedés kapcsolatáról. A téli nyugalomra felkészülő méheket szerencsére csak egy kicsit sikerült felébresztenünk lépteink dobogásával.

A méhészetből visszatértünk Sárvárra, ahol a Simon-Júdás vásáron barangolhattunk, különféle portékákat kínáló standok között válogathattunk a kézműves áruktól kezdve, biotermékeken keresztül egészen a megszokott piaci termékekig.

A napot a sárvári Gyógy- és Wellnessfürdőben zártuk, ahol kipihenhettük a fáradalmakat.

Vígh Viktor
biológi-földrajz szakos tanár