« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tótéknál jártunk

Mint eddig minden tanévben, idén is lehetőséget kaptunk arra, hogy diákbérletet vásároljunk a szombathelyi Weöres Sándor Színházba. Szép számú csapatunkkal december 3-án tekintettük meg a 2013/2014-es tanév első előadását, mely a Tóték című Örkény-művet dolgozta fel.

A darabot Ivo Krobot rendezésében láthattuk, aki előtt Székely Gábor prágai Macskajáték-rendezése nyitotta meg az utat Örkény művének színreviteléhez. Már Csehországban nagy sikert aratott a Tótékkal, így nem is volt kérdés számára, hogy következőnek ezt a sikerdarabot hozza Szombathelyre.

„A cselekmény egy hegyvidéki községben, a második világháború idején zajlik. Tót Lajos községi tűzoltó a kies Mátraszentannán. Háza tiszta, kertje napfényben fürdik. Ha a fia nem szolgálna az orosz fronton, Tót Lajos csak a rádióból tudná, hogy háború van. Amikor a fia parancsnoka egy szép napon megjelenik, hogy a fiú otthonában pihenje ki a háború megrázkódtatásait, Tót Lajos és családja mindent megtesz azért, hogy az őrnagy jól érezze magát. Mindent, ami emberileg lehetséges…”

A drámajátékot 1967-ben a Thália Színházban mutatták be először. A siker azóta is tart. Krobot úgy véli, ez annak köszönhető, hogy „utoléri a művet a kor abszurditása.”

Az előadás igazán jóra sikeredett, a két felvonás nagyon rövidnek tűnt. Nemcsak egy szimpla színdarabot tekinthettünk meg, különleges filmbejátszások is színesítették a műsort. A színészek játéka is remek volt, sokat nevettünk, a komolyabb jelenetek pedig nagy hatást gyakoroltak ránk.

Bizakodva várom a folytatást, remélem, az elkövetkező darabok is legalább ilyen szórakoztatóak lesznek.

Németh László
12.B osztályos tanuló