« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Francia komédia Szombathelyen

Március 12-én iskolánk azon tanulói, akik bérletet váltottak a Weöres Sándor Színházba, ismét útnak indultak. A népes társaság Feydeau: Kézről kézre című komédiáján szórakozhatott.

A Hamvai Kornél fordította és rendezte darab igazán vidámmá varázsolta délutánunkat. A színház a kis termében játssza a darabot, így a színészek csak egy karnyújtásra vannak tőlünk, egy lépés és mi is a francia szobabelsőben találhatjuk magunkat.

Elindul a zene, a játéktér kivilágosodik és elkezd forogni a gramofon lemeze, mely néha több információt is felvesz, mint ami egészséges lenne. Így jön rá a férj, hogy a felesége csalja és a szeretőnek ő maga írta alá a szerződését az alattuk lévő albérlethez. A történet és a színészek az idő előrehaladtával könnyesre nevettetik a nézők szemét, és felhőtlen szórakozást nyújtanak. Feydeau könnyed vígjátékában van megcsalt házaspár (néha több is), részeg félőrült, akinek mániája a lövöldözés, túlbuzgó nyomozó, a szerelem miatt lányos zavarban szenvedő politikus és még megannyi kacagtató szereplő. Az összekuszált szálak a darab végére kibogozódnak, a feleségek a hozzájuk illő férfi mellett ébrednek másnak reggel, hiszen – a francia író szerint – a nők már csak így, kézről kézre járnak.

Fülöp Csilla Iringó

12.B osztályos tanuló