« 2023. február »
H K Sz Cs P Sz V
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Mennyekbe vágtató prolibusz
Fekete Ernő Weöres Sándor estje

Weöres Sándor költészetét áthatja a magyar nyelv zenéje, csengő-bongó dallama. A 100 éve született költő tiszteletére országszerte kulturális események zajlanak. Ilyen alkalom volt február 5-i túránk Szombathelyre, a Weöres Sándor Színházba.

A február 5-i előadás - csak a címet olvasva - bérletünk legérdekesebb darabjának ígérkezett. Fekete Ernő (Katona József Színház) szavalóestje nem okozott csalódást.

A teremben a fények lassan elsötétültek. A díszlet egy szerényen berendezett hálószoba volt, mely Weöres Sándor gyermeki egyszerűségét tükrözte. Felcsendült egy eredeti rádiófelvétel, melyen a költő szavalt. Ez méltó kezdése volt a darabnak. Majd megérkezett a színpadra az átszellemült színész és elkezdte egyórás monológját. Harminc verset ismerhettünk meg tolmácsolásában. Kiváló színpadi játékával megteremtette a darab hangulatát, nagy átéléssel és odaadással szavalta a költeményeket. Ő lett a mi „fekete Weöresünk”. A szavalatok közben bámulatos fényjátékok és hanghatások tették teljessé az összképet. A közönség ajándéka hatalmas vastaps volt.

Hazafelé buszunk megtréfált bennünket. Szerencsére a szakemberek megoldották a problémát, és roboghattunk tovább Sárvárra.

Kucsera Melitta
9.A osztályos tanuló