« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Környezetvédelmi Konferencia

2016. október 27-én iskolánkból részt vettünk egy egyetemi konferencián, amire Nagy Gábor tanár úr kísért el minket. Név szerint a 11. B osztályt Smidéliusz Fanni, Horváth Ildikó, Monostori Patrik és Sebesi Patrik, a 11. A osztályt Lysewycz Adrienn képviselte.

Szombathelyen a Vas Megyei Kormányhivatalban 10 órakor tartották a megnyitót és utána jöttek az előadások. A konferenciát Sáfár Miklós bonyolította le. Először Mészáros György beszélt a hulladékgazdálkodásról. Véleménye szerint hazánkban is elkezdődött újabb hulladékégetők építése. Eddig Litvániában és Lengyelországban van a legtöbb. Elmondta, hogy ezeket azért kell építeni, hogy megóvjuk a felnövekvő generációkat és megőrizzük az ózonpajzsot.

Másodikként Dancs István beszélt az idősebbek fiatalkoráról, az akkori környezeti problémákról. Főként a rendszerváltás után kezdődtek a nagyobb változások. Mikor ő fiatal volt, kimosták a gyerekpelenkákat, a tejes és mindenféle üvegeket visszavitték és újratöltötték, nem használtak nylontáskát. Nem voltak háztartási gépek, a szerves anyagok nagy részét komposztálták. Elmondta, hogy a szocializmusban eléggé elhanyagolták a környezetvédelmet. Elmondta, hogy az ’50-es évektől kezdtek el erős vegyszereket használni, és manapság az elhasználódott olaj visszavétele is probléma.

Harmadikként Tóth Balázs tartott előadást az időskorról. Először elmondta, hogy Magyarországon öregedő társadalom van, aminek oka az alacsony születésszám. Továbbá fontosnak tartotta, hogy az idős emberek is tevékenyen részt vegyenek a társadalomban. Arról is beszélt, hogy milyen az idősek befogadó képessége a modern technikát illetően, mi alapján lehet besorolni őket különböző csoportokba. Végeztek egy kutatást is, melynek során kiderült, hogy kinek mi a fontos, pl. az unokákkal eltöltött idő vagy inkább a magányos egyedüllét, illetve csak a „modern” technika rabjaként élni az időskort.

Negyedikként Dr. Farkas Hilda mutatta be prezentációját Magyarország energiahelyzete, energiastratégiája címmel. Elmondta, hogy energiahatékonysági intézkedések kellenek, amelyeket az EU is támogat. Fontos az energiatakarékosság és a megújuló energia használata. Atomenergiát a Paks I. és II. termel. Ezeknél nagyon fontos, hogy biztonságosak legyenek. Ezen kívül

használnak még szén-, és zöldenergiát is. A világ energiaigénye napjainkban egyre nagyobb, bár a szakemberek a villamos energiaipartól várják a legnagyobb csökkentést. Energia megtakarítási lehetőség a gázerőművek felújítása is. A kormány a napenergiát akarja támogatni, mivel ezzel árcsökkenés várható. A hulladékégetést szénerőművekben, cementgyárakban, hulladékégetőkben kellene megvalósítani. A lakosságnak lehetősége nyílt a Fűts okosan pályázat révén nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és hőszigetelésre.

Ötödikként Béres Csilla beszélt napjaink környezetvédelmi problémáiról, melyek közül főként a globális problémákat emelte ki. Beszélt az üvegházhatásról, ami jó, mert nélküle a Föld átlaghőmérséklete -15°C lenne. A bajt az üvegházhatást okozó gázok növekedése okozza. A metán és a szén-dioxid jelenti a legnagyobb problémát. A Föld átlaghőmérséklete 1850 és 2016 között 1,5°C -ot nőtt. A Föld egyes pontjain nőtt, máshol csökkent. A tengerek, óceánok felszínén is eltérő a felmelegedés. Földünk vízkészletének csak 2,5%-a édesvíz, ez a klímaváltozás miatt még inkább csökken. Az Északi-sarkon óriási gondot jelent a sarki jég olvadása, az édesvíz beleolvad az óceánba, ezért csökken az édesvíz mennyisége és hamarabb elfogynak a készletek. A gleccserek olvadása is veszélyes, mivel a folyóvízkészletek nagy része ezekből ered. Például a Csád-tó és az Aral-tó már majdnem eltűnt a felszínről.

Hatodikként Váradi Gábor tartott előadást a napenergiáról és a napelemekről. Elmondta, hogy a Nap minden más energiaforrásnál nagyobb, minden földi energia alapja. A napelemek előnyei, hogy 3-6 éven belül visszatermelik az árukat, élettartamuk akár 25 év, ezért jó hosszú távú befektetések lehetnek. A napelemeknek 3 fő fajtája van: kristályos, integrált és homlokzati. A kristályos napelemeket 1954 óta gyártják és 2 fajtája van: a monokristályos és a polikristályos. Átlátszó napelemek is léteznek, amelyeket üveggel kombinálnak.

Nagyon érdekesnek találtuk a konferenciát, mert minket is érintő problémákról volt szó.

Horváth Ildikó és Smidéliusz Fanni
11.B osztályos tanulók