« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tinódisok a Kutatók éjszakáján

 

A Kutatók éjszakája egy országos rendezvénysorozat, melyhez évek óta csatlakozik a szombathelyi Savaria Egyetem is. A szeptember 30-án – értelemszerűen este – tartott esemény nagyon sokféle lehetőséget kínál a látogatóknak az előadásokon át az interaktív kiállításokig.

A sárvári Tinódi Gimnáziumból három csapattal érkeztünk a „Science Fair” elnevezésű természettudományos vetélkedőre, ahol a versenyzőknek látványos és tanulságos természettudományos kísérleteket kellett bemutatniuk a zsűrinek. A teremben 15 csapat kísérletei voltak szabadon megtekinthetőek, melyeknek már az elnevezésük is a figyelemfelkeltést szolgálta. Például a „Vezess a mobiloddal” nevű diákok által fejlesztett applikáció, „A hasznos állóhullámok” vagy a „Fénymérés mobilszenzorral” mind nagyon különleges jelenséget mutatott be.

A Tinódiból Takács Attila tanár úr csapata „Elefántfogkrém kísérlettel”, Nagy Gábor tanár úr csapata „Halhatatlan férgek”, míg Vígh Viktor tanár úr csoportja (azaz mi) „A kaldéra képzés karbid ágyú segítségével” c. kísérlettel érkezett, melyeket a verseny és az eredményhirdetés között a Kutatók éjszakájára érkező látogatóknak is bemutattunk.

A vetélkedőn részt venni nagyon szórakoztató volt. Ráadásul az, hogy mi, a „Vulkán-Ászok” nevet viselő csapat tagjai megosztott 3. helyezést értünk el, külön öröm volt számunkra. A rendezvény végén úgy döntöttünk, hogy jövőre újra eljövünk. A csapattársaim és magam nevében is ajánlom a szombathelyi Kutatók éjszakáját mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik a természettudományok iránt és szívesen töltené idejét interaktív külön órákon.

Bolfert Viktória
10. A osztályos tanuló

 

 

 

Szeptember utolsó péntekén rendezték meg országszerte a kutatók éjszakáját, melynek egyik programjaként a szombathelyi NyME-SEK TTMK rendezésében részt vettünk a Sience Fair versenyen. Iskolánkból három csapat is indult a vetélkedőn. Tizennégy csapatból mi másodikként mutattuk be kísérletünket. Csapatunk ( Horváth Dominik, Steininger Dóra 11.B., Lysewycz Adrienn 11.A és Csiszár Tamás 10.D) ismertette a planáriák regenerációs képességével kapcsolatos kutatásunkat és tapasztalatainkat.

Előadásunkat a háromtagú zsűri és a nagyszámú érdeklődő is figyelmesen végighallgatta. A verseny közben megjelent a Szombathely TV stábja és csapatunkat választották ki riportjukhoz. Lysewycz Adrienn riportalanyként mutatkozott be.

Fél tucat laposféreggel végeztünk vizsgálatokat, amiket már az USA vezető egyetemein is elvégeztek, hasonló eredményekkel. A „férgeket” kettévágtuk és a 14 napos regenerációs szakasz végén regenerálódtak (visszanőttek) a levágott testrészeik. Összességében a hat féregből tizenkét állat regenerálódott. Többek között mikroszkóppal szemléltettük, mutattuk be kísérleti alanyainkat és visszanőtt testrészeiket.

A délután és este folyamán rengeteg felnőtt és gyermek érdeklődött kísérletünk iránt, sokaknak kellett elmagyarázni és bemutatni állatkáinkat. Este az eredményhirdetéskor minden csapat ajándékot kapott. Nagyon jól éreztük magunkat, de nagyon elfáradt a csapat minden tagja. Sok érdekes kísérletet láttunk, új emberekkel ismerkedtünk meg.

Steininger Dóra
11.B osztályos tanuló

Nagy Gábor
felkészítő tanár