« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Danubius Tanulóverseny 2014

Idén február 23-25. között 43. alkalommal került megrendezésre a nagy hagyományokkal rendelkező Danubius Tanulóverseny, a fővárosi Best Western Hotel Hungariában. A verseny tulajdonképpen egy erőpróba az országszerte számos helyen működő Danubius szállodák végzős diákjai között, akik pincér, szakács és cukrász szakmákban mérhetik össze tudásukat, szakmai felkészültségüket.

Bősze Krisztián, Iliás Miklós és Horváth PatrikA versenyen iskolánk három diákja vett részt és képviselte szakmai gyakorlati helyét. A büki Danubius Hotel színeiben Horváth Patrik (14.V) a felszolgálók, Iliás Miklós (14.Sz) pedig a szakács tanulók között indult. Bősze Krisztián (14.C) a sárvári szálloda képviseletében a cukrász tanulók mezőnyében versenyzett. Vasárnap este részt vettünk az ünnepélyes megnyitón, ahol tájékoztattak bennünket  a verseny lebonyolításának menetéről, az egyes versenyszakaszok helyszíneiről.

Horváth Patrik

A tavalyi versenyen szerzett tapasztalatokkal a birtokomban idén nagy reményekkel utaztam a fővárosba. A pincérek versenye hétfő délelőtt az elméleti résszel kezdődött, mely a szóbeli vizsgákhoz hasonló módon, tételszerűen zajlott. Feladatom a borjúhúsból készült ételek csoportosítása, ásvány- és gyógyvizek ajánlása, továbbá a szállodai reggeliztetés jellemzése volt. Délután következett a gyakorlati rész, ahol az első feladat egy komplett menüsor írása volt meghatározott alkalomra és évszakra (névadó ünnepi ebéd, márciusban) úgy, hogy az tartalmazza az adott esemény sajátosságait és a szezonális jellemzőket is. Ezután a leírt étel- és italsornak megfelelően kellett három főre megteríteni egy asztalt, mellé pedig felkészíteni a szervizasztalt angol felszolgáláshoz. Este a verseny utolsó része, az úgynevezett élőmunka következett, melynek során a szakács- és cukrászversenyzők által készített ételeket kellett vendégeinknek felszolgálni, valamint hozzájuk illő italokat ajánlani.

Iliás Miklós

A szakácsverseny szintén az elméleti résszel indult. Az én feladatom a távol-keleti konyha jellemzése, valamint a hideg előételek csoportosítása volt. A gyakorlati rész ettől az évtől megváltozott, hiszen ezúttal a nemzetközi gasztronómiai versenyek rendszereit követve nem egy előre meghatározott versenymenü elkészítése volt a feladat, hanem egy előzetesen meghatározott, úgynevezett árukosár alapján minden tanuló a saját maga által előre összeállított ételsort készítette el 4 óra leforgása alatt. Kifejezetten tetszett ez a lebonyolítási rendszer, hiszen így magasabb szinten nyílt lehetőség kreativitásunk kibontakoztatására.

Menüsoromban a következő ételek szerepeltek:

  • Roston sült kacsamáj ropogós salátaágyon balzsammézzel és sajtchipsszel;
  • Tejszínes kacsaragu leves;
  • Töltött nyúlgerinc, polentával, gyümölcs chutney-val és eperöntettel.

Bősze Krisztián

A cukrászok versenye két részből állt: délelőtt elméleti tudásunkról kellett számot adni, délután pedig a gyakorlati feladatokat kellett mindössze 4 óra alatt megoldani. Az elméleti résznél feladatom a fagylaltok és bonbonok, valamint az állófogadások cukrászati kínálatának jellemzése volt. A gyakorlati verseny témája az újragondolt lúdláb desszert, képviselőfánk fantáziával és egy dísztorta elkészítése volt. A desszert újragondolását a paleolit táplálkozás adta. Ez annyiban különbözik a megszokott süteményektől, hogy nem tartalmaz hagyományos cukrot, lisztet és tejtermékeket. A paleolit étrend ma már egyre népszerűbb, de a versenyen ez újdonságnak számított, ezért a cukrászokból álló zsűri izgatottan várta a végeredményt.

Kedden az esemény zárásaként következett az eredményhirdetés, ahol először a különböző kategóriák zsűrielnökei pár mondatban összefoglalták az előző nap történéseit, majd építő jellegű kritikákkal és jó tanácsokkal látták el az adott szakmát képviselő diákokat. Ezután következett a díjak kiosztása. A zsűri a pincérek, a szakácsok és a cukrászok között is a legjobb hármat díjazta, de emellett számos különdíj is kiosztásra került.

Horváth Patrik a zsűri által az elmúlt évek legerősebbnek minősített pincér mezőnyében összetett 8. helyezést ért el.

Iliás Miklós szakács kategóriában összetett 5. lett, emellett a zsűri a teljes mezőnyből az ő levesét ítélte a legjobbnak, a legízletesebbnek, így ezzel különdíjat érdemelt ki.

Bősze Krisztián a cukrászok versenyében ért el összetettben 5. helyezést, valamint a legjobb munkaszervezésért járó különdíjat is átvehette.

Összességében az eredménytől függetlenül mindhárman elmondhatjuk, hogy pozitív élményekkel gazdagodtunk, hiszen a verseny végig remek hangulatban telt, új ismerősöket szereztünk, és ami a jövőnk szempontjából a legfontosabb, hogy újabb tapasztalatot gyűjtöttünk és új dolgokat tanultunk.

Horváth Patrik 14.V, Iliás Miklós 14.Sz,
Bősze Krisztián 14.C osztályos tanulók