« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Középiskolásként az OTDK-án

Az Országos Középiskolai Földtudományi Diákkonferencián a hidrológia szekcióban elért első helyezésemmel lehetőségem nyílt részt venni a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióban.  A konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi és Építőmérnöki Karán szervezték meg.

Felkészítő tanárommal, Vígh Viktorral csütörtök reggel utaztunk el, és péntek délután érkeztünk haza. Előadásomban Sárvár felszín alatti vizeit elemeztem geológiai és fenntarthatósági szempontból, valamint egy sárvári forrás (Álló-kút) komplex vizsgálatának eredményeit mutattam be. Az én szekciómban, a hidrogeológia tagozaton hét előadást hallgathattunk meg, ezek mind-mind színvonalas előadások voltak, és mély kutatómunka előzte meg őket Rajtam kívül az összes előadó egyetemista vagy doktorandusz hallgató volt. A megnyitó után két plenáris előadást, illetve a konferencia során rengeteg érdekes témájú prezentációt tekinthettünk meg, a kvantumfizikától kezdve a geoinformatikán át a nanoszerkezetekig. A konferencián nagyon jó ellátásban részesültünk, csütörtökön este pedig banketten vehettünk részt. A fáradalmakat egy háromcsillagos, jól felszerelt hotelben pihenhettük ki.

Nagyon jól éreztem magam a konferencia során, és rendkívül sok hasznos dolgot tanultam. Később, egyetemistaként is szeretnék eljutni ide!

Ezúton fejezem ki hálás köszönetemet témavezetőmnek, Vígh Viktor középiskolai biológia-földrajz szakos tanárnak az OTDK dolgozat megírásához nyújtott szakmai segítségéért. Továbbá szeretném megköszönni dr. Hartai Éva tanárnő, a Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kara, Földtan-Teleptani Tanszék egyetemi docensének segítségét és támogatását. Külön köszönettel tartozom Kozma Sándornak, a Bányavállalkozók Országos Egyesülete elnökének anyagi támogatásáért. Végül, de nem utolsó sorban a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület tagjainak az Álló-kút forrás kutatásában nyújtott segítségükért.

Ruzsa Norbert
11.A osztályos tanuló