« 2024. április »
H K Sz Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Csillagászati előadás a Nyugat-magyarországi Egyetemen

A TIT Vas megyei szervezete rendezte azt a tudományos előadást, amely az Élet lehetőségei az Univerzumban címet viselte. Az előadást Dr. Kiss László csillagász és egyben Magyarország egyik legfiatalabb akadémikusa tartotta. Iskolánkból 11 tanuló jelentkezett, hogy az utolsó előtti tanítási napon az adott témában bővítse ismereteit. Az egyetem D épületének előadó terme majdnem teljesen megtelt, ez néhány száz főt jelenthetett. A közönség soraiban rajtunk kívül főleg a szombathelyi középiskolák diákjai és kísérőik voltak nagyobb számban, de akadtak egyetemi résztvevők is.

Az előadó végigszemlélve a nézősereget megállapította, hogy a többség életkora 1-es számmal kezdődik, ezért fiatalos, közvetlen stílusban tárta a hallgatóság elé az új és legújabb ismereteket, folyamatos projektoros szemléltetéssel. Beszélt az élet feltételeiről, a lakhatósági zóna kérdésköre is felmerült, és kiemelte, hogy a Földön kívüli élet létezéséről a mai napig nem rendelkezünk bizonyítékkal. Egyéntől függött, hogy kinek mennyiben jelentettek újat a látottak és hallottak, illetve mennyiben jelentette a már meglevő ismeretek megerősítését. Az előadás végén mód nyílt a kérdezésre is. Az egyetlen kérdés a mi kis csapatunktól érkezett, amire az előadó korrekt választ adott.

Diákjaink nem bánták meg, hogy megtekintették az előadást, hiszen a konkrét információk mellett egy kicsit az egyetem légkörét is megtapasztalhatták.

Gacs Miklós
fizikatanár