« 2024. március »
H K Sz Cs P Sz V
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tinódi Gimnáziumért Alapítvány Kréta - elektronikus napló High-tech Biolabor
A+ A-
Tinódis Mikulások az óvodákban

A Mikulás érkezése az óvodások számára egy különleges, várva várt esemény, míg az óvodavezetők számára évről-évre egyre nehezebb feladat a Télapót az óvodákba szervezni. Ezt a problémát orvosolva a diákönkormányzatunk az idén decemberben hat télapóval és tizenkét krampusszal segítette az óvónők munkáját.

A látszólag egyszerű feladat komoly háttérmunkát igényel. Az első lépés a kapcsolatfelvétel, amely során felmértük, hány Mikulásra van szükség az óvodákban, illetve az is fontos, hogy a diákoknak mikorra kell az intézményekbe érniük. A következő lépés a toborzás, amely során kiválasztottuk a Télapó- és krampuszjelölteket. Majd következhetett a felkészítés. A diákokban tudatosítani kellett, hogy a szerep nagyon nehéz, hiszen az óvodások tényleg azt hiszik, hogy ők az igazi Mikulások. Éppen ezért olyan diákokat kerestünk, akik rendelkeznek némi színészi vénával és hitelesen tudták játszani a szerepüket. A felkészítés során a krampuszok is megkapták a feladataikat. Ők ugyanis nemcsak kísérik a Télapót és segítenek neki, hanem fotózzák is az eseményt.

A mikulásruhát a gimnázium biztosította. Decemberben 6-án iskolánk tanulói pontosan érkeztek a helyi óvodákba, és végrehajtották feladatukat, azaz jóságos Mikulásnak, illetve krampuszoknak öltözve, ajándékot osztottak a kisgyermekeknek.  De ez még korántsem jelentette a munka végét. A minőségbiztosítás, illetve ellenőrzés keretében a diákok egy kérdőívet vittek magukkal, amelyet a műsor végén kitöltettek az óvó nénikkel. A kérdőívben arra voltunk kíváncsiak, hogy a diákok hogyan végezték a munkájukat (pontosság, kreativitás, problémakezelés, megjelenés). A következő héten a mikulásruhákat és a fényképeket hozták vissza a diákok. A fotókat – egy DVD lemezre kiírva – az óvodavezetők megkapták.

Záró gondolatként elmondhatjuk, hogy gimnáziumunk Mikulás- és krampuszkölcsönző szolgáltatása nagyon sikeresen működött. A hat Mikulás 8 óvodai csoportban járt, legalább 354 képet készített, és a visszajelzések alapján ötösre vizsgáztak. Jövőre, ha lesz rá igény, újra küldünk Télapókat a sárvári óvodákba!

Vígh Viktor
DÖK segítő tanár

 

Képek